Zoran Lutovac, Radomir Lazović i Marinika Tepić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Proevropske opozicione stranke od Vlade Srbije traže da promeni sporne odredbe ili u celosti povuče zakon kojim se omogućava da Telekom sada i legalno može da bude vlasnik medija.

Radomir Lazović iz Zeleno levog fronta rekao je da nakon reakcije Evropske komisije u kojoj se traži poštovanje Medijske strategije, proevropske opozicione stranke imaju ovaj zahtev, .

Zakon bi, kako je rekao Radomir Lazović, trebalo povući i zbog toga što je očigledno da se donosi zbog izbora, „da bi se omogućila što veća kontrola medija“, piše N1.

„Ukoliko nije tako, ostavite zakon da o njemu razgovaramo naknadno, kada se završe izbori. Medijska strategija jasno i nedvosmisleno navodi izlazak države iz vlasništva nad medijima i drago nam je što Evropska komisija to prepoznaje“, rekao je Lazović, dodajući da su i ranije govorili da je ovaj zakon u suprotnosti sa evrointegracijama. Telekom, po postojećem zakonu, nije smeo da ima vlasništvo nad medijima, naveo je.

„Čak su angažovani i lobisti i na sve načine se pokušavalo sakriti da Telekom zapravo ima vlasništvo nad medijima. Danas se ovim zakonom to stanje pokušava legalizovati. Ali EK ne reaguje samo na pitanje vlasništva, već se traži i slobodno medijsko okruženje, fer konkurencija, zaštita medijskog pluralizma“, naveo je. Podsetio je da po svim istraživanjima nezavisnih agencija postoji potpuna dominacija Aleksandra Vučića u medijima.

Ovi poslanici podržali su peticiju CRTE i Koalicije za slobodu medija. Peticija se može potpisati na linku OVDE.

Podsetimo, pred poslanicima su sporni medijski zakoni u koje su prethodno, bez znanja Radne grupe, ubačeni stavovi koji kablovske operatore stavljaju u podređeni položaj u odnosu na Regulatorno telo za elektronske medije (REM) i koji vraćaju državu u vlasništvo medija. Nakon reakcije novinarskih udruženja i OEBS-a, članovi koji se odnose na operatore su izbačeni, dok je onaj o povratku države u medije ostao. Time bi Telekom Srbija zvanično – dakle i po zakonu – mogao da bude vlasnik medija.

***

BONUS VIDEO: Snježana Milivojević o izmenama medijskih zakona: Nova faza u razvoju kontrole nad medijima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar