Miroslav Aleksić, Marinika Tepić, Vladimir Obradović, Pavle Grbović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Predstavnici izborne liste "Srbija protiv nasilja" podneće prijavu Agenciji za borbu protiv korupcije protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog toga što sa pozicije šefa države vodi partijsku kampanju, najavio je u razgovoru za N1 potpredsednik Demokratske stranke Srđan Milivojević.

Sagovornik N1 istakao je da će se grupacija opozicionih stranaka koja je najavila zajedničku listu na predstojećim izborima obratiti instutucijama sistema, a pre svega Agenciji za borbu protiv korupcije jer „moramo da iskoristimo sve instrumente u borbi za fer, demokratske i poštene izbore“.

„Naša namera je da na sastanku opozicije u sredu razgovaramo o svim ovim kršenjima predizbornih procedura i zakonskih normi od strane Aleksandra Vučića, kako bismo imali jednu kompletnu i sveobuhvatnu prijavu koja bi već sada bila značajno oruđe u rukama opozicije u borbi za fer i poštene izbore“, naglasio je Milivojević.

Prema njegovim rečima, na osnovu preporuka raznih organizacija koje se bave posmatranjem izbora Demokratska stranka je već uočila brojne nepravilnosti koje spadaju u narušavanje izbornog procesa neposredno pred raspisivanje izbora.

„Reč je o zloupotrebi imena Aleksandra Vučića kao čoveka koji ne učestvuje na izborima, a očigledno će biti nosilac izbornih lista i to ne samo na parlamentarnim već i na pokrajinskim i lokalnim izborima“, konstatuje Milivojević.

„Vučić zoupotrebljava moć da bi podigao rejting SNS“

Kako kaže, posebno iritantno deluje zloupotreba Aleksandra Vučića prilikom otvaranja infrastrukturnih i drugih objekata, gde Vučić, prema rečima sagovornika N1, očigledno svesno zloupotrebljava svoju poziciju političke moći i uticaja da bi podigao rejting Srpske napredne stranke.

Na pitanje kakvu reakciju nadležnih očekuje, sagovornik N1 odgovara da „zna u kakvoj zemlji živimo i koliko su nezavisne institucije urušene“, dodajući da stoga nema „nikakva preterana očekivanja“ od nezavisnih regulatornih tela koja, kako kaže, treba da se bave onim što predstavlja njihov posao.

„Agencija za borbu protiv korupcije nije se oglasila ni povodom mnogo težih zloupotreba na političkoj sceni Srbije. Da li je iko reagovao na navode bivše funkcionerke SNS Zorane Mihajović da je ta stranka postala džuboks za bogaćenje i bahaćenje pojedinaca iz redova naprednjaka. Mi ćemo uraditi naš posao, obratićemo se institucijama i neka to ostane zabeleženo kao trag i podsećanje kako je neko reagovao ili nije reagovao na našu prijavu, a onda je na njima da sutra objasne zašto nisu radili posao za koji su izabrani“, poručio je Milivojević.

Da bi opozicija trebalo da reaguje na to što Aleksandar Vučić sa pozicije predsednika Srbije vodi stranačku kampanju, kao i da bi trebalo da se obrati Agenciji za borbu protiv korupcije, smatra i izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović.

Prekršen član 40 Zakona o sprečavanju korupcije

Gavrilović je naveo da Vučić na taj način „zarobljava“ i aktuelni i budući parlament, tako što „rentira svoj rejting kako bi Srpska napredna stranka dobila što više glasova“. On smatra da bi bez Vučića, koji je od maja više nije predsednik SNS, uticaj poslanika, pa i te stranke bio znatno manji.

„Da bi mu vratili to, poslanici su mu lojalni i tolerišu njegovo neustavno ponašanje, što je njemu jako bitno. Da bi se to prekinulo, potrebno je da reaguje Agencija za borbu protiv korupcije. To je odnos kojim se krši član 40 Zakona o sprečavanju korupcije i na tome treba insistirati“, zaključio je Gavrilović.

BONUS VIDEO – „Uzurpira nadležnosti Vlade, krši Ustav“: Vučić „trči“ s televizije na televiziju, crta, obećava…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare