Aleksandar Vučić Skupština Srbije Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Nedavno je bilo reči o tome da je pravi moment da se zatraži ocena Ustavnog suda da li je predsednik Srbije prekršio Ustav kada je prihvatio Evropski plan za Kosovo. S tim u vezi spominjalo se i zakazivanje sednice Skupštine Srbije na kojoj bi se glasalo o opozivu predsednika. Da bi se ta sednica zakazala potrebno je da zahtev potpiše trećina poslanika, međutim, situacija je takva da u ovom trenutku nijedna opoziciona stranka nema nameru da tako nešto predloži, a iz odgovora poslanika nije do kraja jasno ni da li bi ovu ideju podržali.

Nakon sastanka u Briselu na kojem je predsednik Srbije načelno prihvatio Evropski plan za Kosovo, iz opozicije se moglo čuti da je prekršen Ustav. To je za Novu potvrdila i profesorka Pravnog fakulteta u penziji Vesna Rakić Vodinelić, koja je rekla da je Vučić u ovom slučaju prekršio Ustav u meri u kojoj je priznato Kosovo.

Rekla je i da je malo verovatno da će se Ustavni sud baviti tim dokumentom, budući da nije reč o ratifikovanom sporazumu.

Vesna Rakić Vodinelić Foto:N1

Kao drugu opciju, Vodinelić je navela da jedna trećina poslanika u Skupštini ima pravo da pokrene opoziv predsednika tražeći od Ustavnog suda da kaže da li je on prihvatanjem ovog sporazuma prekršio Ustav.

“Ako nije – ništa, a ako jeste potrebno je dve trećine glasova da bi se Vučić razrešio u Skupštini. Ustavni sud je u obavezi da na to pitanje odgovori, bez obzira da li je sporazum ratifikovan ili ne”, rekla je Vodinelić.

U opoziciji, međutim, ovakve inicijative nema.

Šefica poslaničke grupe Ujedinjeni Marinika Tepić kaže da su se u SSP oduvek zalagali da se o svakoj temi koja je od značaja za Srbiju razgovara u Skupštini.

Marinika Tepić Foto: Printscreen/RTS

“Naravno da smatramo da se o rešavanju problema KiM i evropskom planu mora razgovarati u parlamentu. Ta rasprava treba da prethodi svim ostalim inicijativama. SSP je mnogo puta iznela svoj stav da Aleksandar Vučić godinama krši Ustav i zakone uzurpirajući nadležnosti drugih organa, od Vlade do pravosuđa, parlamenta naročito. Na žalost, uz ovakav odnos u parlamentu svaka inicijativa za smenu predsednika republike je osuđena na neuspeh. Verujemo da su prava šansa za smenu vlasti vanredni izbori koje tražimo”, kaže Tepić.

Zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić smatra da treba iskoristiti svaki mehanizam koji je na raspolaganju da se u Narodnoj skupštini raspravlja o političkoj odgovornost Aleksandra Vučića.

Dragana Rakić i Zoran Lutovac Foto:A.K./ATAImages

“Da je Srbija pravna država i da imamo nezavisne institucije koje rade svoj posao, Aleksandar Vučić je odavno trebalo da bude razrešen funkcije predsednika države, a njegovo uporno kršenje zakona i Ustava je samo jedan od razloga. Demokratska stranka bi podržala inicijativu za razrešenje Aleksandra Vučića sa funkcije predsednika Republike Srbije za šta nam je potreban potpis 84 narodna poslanika i mišljenje Ustavnog suda da je došlo do kršenja Ustava od strane predsednika. Nakon tog mišljenja, 2/3 poslanika razrešava predsednika”, kaže Rakić i dalje navodi:

“Problem je u tome što je Ustavni sud, nažalost, političko telo pod kontrolom Aleksandra Vučića, a ne nezavisna institucija. Ovaj sud danas radi u nepotpunom sastavu sa 11 od 15 sudija, te i to dobro pokazuje kakav je odnos države prema ovoj instituciji i koliko se njeno mišljenje smatra važnim u našem društvu. Svesni smo da su dometi ovakve inicijative vrlo ograničeni, ali ovakva inicijativa dobro dođe da podseti građane da oni imaju moć da preko svojih izabranih predstavnika – narodnih poslanika smene Aleksandra Vučića na zakonit i miran način”.

Poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović smatra da je ovo trenutak za političku i ličnu zrelost, kao i za prevazilaženje svih političkih i ideoloških podela.

Stefan Jovanović Foto:FoNet/Milica Vučković

“Narodna stranka podržava svaku inicijativu koja se tiče očuvanja teritorijalne celovitosti Srbije. Što se tiče inicijative za razrešenje predsednika Republike, koliko znam takva inicijativa nije podneta, i to je korak koji treba biti preduzet ako se predsednik ogluši o ustavnu obavezu, koju je preuzeo polaganjem zakletve a koja kaze da će sve svoje snage „posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo“. On bi svoju zakletvu i Ustav prekršio ako bi svoj potpis stavio na protivustavni francusko-nemački plan”, rekao je Jovanović.

Lider Dveri Boško Obradović kaže da će se izjasniti tek kad dobiju konkretan predlog.

Boško Obradović Foto:FoNet/Milica Vučković

“U načelu smo za sve parlamentarne i vanparlamentarne aktivnosti koje vode ka smeni aktuelne vlasti, zaštiti ustavnog poretka i odbrani КiM u sastavu Srbije”, rekao je Obradović.

Kopredsednik Zajedno Nebojša Zelenović kaže da Vučić krši Ustav manje-više svakoga dana.

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages.

“Treba tražiti raspravu u Skupštini o tom njegovom nezapamćenom maniru. Šta je on prihvatio, a šta nije prihvatio u Briselu, to sam sveti Bog zna. Ono u šta sam siguran je da Srbija treba da se bori za sporazum koji našim državljanima na KiM garantuje potpuno bezbednost i perspektivu dobrog života, regionu trajan mir i stabilnost, a Srbiji garantuje siguran i dogledan ulazak u EU. Izneo sam detaljan plan kako za to treba da se borimo. Koliko god to izgledalo komplikovano, uveren sam da je moguće pronaći način da takav sporazum bude usaglašen sa Ustavom”.

Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd takođe smatra da Vučić krši Ustav bukvalno svakodnevno zloupotrebom funkcije predsednika i do sada je bilo jako puno razloga za pokretanje njegove smene.

Radomir Lazović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Ukoliko do neke inicijative za obraćanje Ustavnom sudu dođe, o njoj ćemo se izjasniti kada je vidimo”, zaključio je Lazović.

BONUS VIDEO: Dušan Teodorović: Opozicija se vodi sitnim računicama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar