Foto: Arhiva

Predlog Narodne stranke Vuka Jeremića da Bojan Pajtić bude pregovarač u dijalogu vlasti i opozicije, kojim će posredovati Evropski parlament, nije dobio jasnu podršku gotovo nijedne opozicione stranke. O ovom predlogu se u izjavama za portal Nova.rs opozicionari nisu jasno izjasnili. Jedni smatraju da je još rano za imenovanje pregovarača, drugi da prvo treba pripremiti platformu, a treći predlažu nove pregovarače - Sandu Rašković Ivić i Biljanu Stojković.

Narodna stranka Vuka Jeremića već neko vreme ističe da u međustranački dijalog treba ići sa maksimum dva pregovarača.

O tome je prvo govorio Zdravko Ponoš, potpredsednik NS, da bi potom njegova koleginica Sanda Rašković Ivić izjavila da njena stranka smatra da bi to trebalo da budu profesori Bojan Pajtić i Slobodan Samardžić.

Pajtić je u izjavama za medije rekao da bi se prihvatio te uloge, ali samo ukoliko bi se oko toga napravio konsenzus unutar opozicije.

A do tog konsenzusa je očito teško doći, što se vidi i po izjavama koje su funkcioneri opozicionih partija dali za Nova.rs.

Upitan šta misli o predlogu NS da ispred opozicije pregovore sa vlastima vodi Bojan Pajtić, Borko Stefanović, zamenik predsednika SSP, navodi da to pitanje postavimo onom ko je izneo taj predlog.

„Bilo bi vrlo neodgovorno da mi komentarišemo predlog NS. Najbolje je da to pitate one koje su to predložili“, kaže Stefanović za Nova.rs.

Borko Stefanović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Upitan da li to znači da je SSP protiv tog predloga, on odgovara:

„Ništa to ne znači. Znači to što sam rekao“.

Na pitanje da li je na tu temu bilo razgovora sa predstavnicima Narodne stranke, Stefanović navodi da SSP razgovora sa svim opozicionim partijama oko dijaloga vlasti i opozicije.

Ni Dragana Rakić, zamenica predsednika DS, nije dala jasnu podršku predlogu NS. Ona za Nova.rs kaže da pitanje osoba koje učestvuju u dijalogu i zastupaju prethodno dogovorene zahteve opozicije nije suštinskog, već tehničkog karaktera.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„To ćemo dogovarati kada budemo znali da li možemo postići konsenzus među opozicionim snagama oko onoga što jeste suština, a to su zahtevi koje bi vlast morala da ispuni kako izborni proces u Srbiji ne bi bio festival korupcije i kriminala. Mi svakako želimo da čitava opozicija nastupi jedinstveno i dogovori se oko zajedničke platforme za dijalog. Tada bi pomenuti predlog bilo korisno prodiskutovati i odrediti pojedince koji zastupaju zajedničke zahteve. Sve dok ne dođemo do zajedničkog stava opozicije, čemu je DS posvećena, predlozi u kojima se određuju pregovarači ne rade u korist onog što bi morao biti zajednički cilj“, ističe Rakić.

Ona navodi i da je lepo to što Narodna stranka predlaže demokratu.

„Odgovoriću, imajući to u vidu, novim konstruktivnim predlogom. Predlažem da pregovarači u ime opozicije budu Sanda Rašković Ivić i Biljana Stojković“, kaže Rakić i naglašava da je to njen lični predlog koji će izneti stranačkim kolegama i partnerima u opoziciji.

Jasno „da“ nije rekao ni Boško Obradović, lider pokreta Dveri. On je u intervjuu za Nova.rs rekao da do sada nije nilo razgovora o tome da opoziciju na pregovorima sa vlašću predstavljaju Bojan Pajtić i Slobodan Samardžić.

Boško Obradović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs
Boško Obradović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Trenutno se radi na izradi zajedničke platforme, a nakon toga će tema biti i zajednička delegacija. Naravno, ukoliko se dogovorimo oko pomenute platforme, ja ne vidim razlog da ne bude ni zajedničke delegacije. Oba pomenuta kandidata su nesumnjivo ljudi od ogromnog političkog iskustva i mislim da se radi o ljudima koji bi svakako bili dragoceni u timu za pregovore. A da li baš oni treba da nas predstavljaju ili treba da budu neka vrsta savetnika za tu delegaciju, to je nešto oko čega sam poptuno otvoren da razgovaram sa kolegama iz opozicije“, kaže Obradović.

Radomir Lazović iz Inicijative Ne davimo Beograd navodi da je predlog o pregovaraču Bojanu Pajtiću u međustranačkom dijalogu u ovom trenutku kontraproduktivan.

Radomir Lazović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Prvo valjda treba da se dogovorimo o čemu ćemo pregovarati. U ovom trenutku se razgovara o izbornim platformama, mi učestvujemo u svim razgovorima. Nakon toga, možemo da pričamo o pregovaraču. Nemamo problem da imamo manje pregovarača u dijalogu, ali je sada o tome bespredmetno pričati“, kaže Lazović.

„Sve ide ka onom šta su Nadrealisti u svom skeču opisali“

Lider PSG Pavle Grbović navodi da ne vidi šta će opoziciji dobro doneti javno licitiranje imenima potencijalnih pregovarača u nečemu što će biti organizovano u formi dijaloga, a ne pregovora.

„Takvi predlozi su preuranjeni jer se traži usaglašavanje oko imena pre nego usaglašavanje oko sadržine onoga što će se zastupati na tom dijalogu“, kaže Grbović za Nova.rs.

Pavle Grbović Foto:FoNet/Marija Djoković

On je naveo da misli da ni prema tim ljudima nije pošteno da se javno izjašnjavaju, pre nego što se o tome povede interna rasprava.

„Deluje mi da je redosled koraka pogrešno postavljen, pa sve ide ka onome što su Nadrealisti u svom skeču opisali kroz izjavu: ‘Da mi prvo izaberemo himnu pa ćemo videti koja je država'“, smatra Grbović.

Konstantin Samofalov Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Konstantin Samofalov, član Predsedništva SDS, navodi da je grupa stranaka i pokreta kojima pripada i SDS usvojila platformu za međustranački dijalog, te da bi voleo da vidi čitavu opoziciju da za jednim stolom razgovara o svim predlozima platformi za slobodne izbore.

„Siguran sam da ćemo nakon toga lako definisati članove delegacije za dijalog. Hajde prvo da pokažemo sposobnost da razgovaramo o politici, a da se potom bavimo personalnim rešenjima“, kaže Samofalov.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar