Poslanici Evropskog parlamenta izglasali su Rezoluciju o izborima u Srbiji, kojom se poziva na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage svih prijavljenih neregularnosti na decembarskim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima. S posebnim akcentom na one beogradske.

Za rezoluciju je glasalo 461 evroposlanika, protiv je bilo 53, a 43 je bilo uzdržano.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je pre glasanja da su brojne neregularnosti obeležile izbore u Srbiji održane 17. decembra 2023. godine.

„Ključno je da srpske institucije istraže i privedu pravdi sve odgovorne za bilo kakve kriminalne aktivnosti tokom izbora. Od iste je važnosti i da Srbija sprovede sve preporuke OEBS-a i misije ODIHR bez odlaganja“, naglasio je Bilčik.

Pored međunarodne istrage, u finalnom predlogu Rezolucije o izborima u Srbiji, EP poziva Evropsku komisiju da odmah započne reviziju sredstava datih Vladi Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomo. Savetuje se i da se suspenduje finansiranje, ako srpske vlasti nisu spremne da primene ključne preporuke u vezi sa izborima ili ako međunarodna istraga pokaže da su bile direktno umešane u izbornu prevaru.

Evropski parlament ukazuje da određeni navodi, uključujući one o organizovanim migracijama birača na lokalnom nivou, prevazilaze nalaze iz izveštaja Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i dodaje da podržava brzo slanje ad hok misije za utvvrđivanje činjenica u Srbiju.

BONUS VIDEO: Lazović o Rezoluciji EP

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare