Onlajn debata opozicije: Bojkot izbora je bio loša ideja

Politika 22. sep. 202013:55 > 16:04
Podeli:
Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Predstavnici stranaka opozicije složili su se da je ideja bojkota prethodnih parlamentarnih izbora bila loša i opasna, jer su građani u lokalnim sredinama ostali bez ikoga ko će kontrolisati rad vlasti i bilo kog ko će bar pokušati da zaštiti njihove interese.

To je jedan od glavnih zaključaka onlajn debate koju je organizovala Fondacija Centar za demokratiju, a u kojoj su učestvovali gradonačelnik Nebojša Zelenović (Zajedno za Srbiju), Aleksandra Jerkov (DS), Dobrica Veselinović (Ne davimo Beograd), Predrag Voštinić (Lokalni front) i Nataša Vučković (Fondacija Centar za demokratiju).

Bojkot – opasna ideja

Govoreći o ideji bojkota izbora i njenim posledicama po same grašane, koje će osećati naredne četiri godine, koliko neće biti lokalnih izbora, Aleksandra Jerkov je rekla da građani nemaju ni znanje, ni svest koliko su ti izbori važni i za šta oni na njima glasaju.

Aleksandra Jerkov

 

„Oni glasaju za predsednika opštine i vlast, od koje sutra mogu da očekuju da radi na njihovim interesima. Sada možemo da se pitamo šta je sa kvalitetom života građana nakon bojkota. To je bila jedna opasna strategija od samog početka , žrtvovali smo mogućnosr da pomognemo lokalnom stanovništvu. Sada pričamo o nastupajućim beogradskim izborima, pa oni koji su najžešće bili za bojkot sada biraju kandidate za gradonačelnika Beograda. Mene zanima da li su se u međuvremenu promenili izborni uslovi?  Ako jesu svaka čast, ako nisu i ako je procenjeno da je Beograd važniji od lokala, onda je to parekselans politički bezobrazluk“, ocenila je Jerkov.

Zelenović: Može drugačije

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović kaže da je moglo drugačije, te da je upravo taj grad primer kako se na izborima i pod ovakvim uslovima kakve imamo može postići uspej .

„Mi smo u Šapcu sproveli model nalik crnogorskom, napravili smo tri liste, plus manjinske organizacije. Posle prvog glasanja imali smo rezultat koji je bio gotovo egal, razlika je bila 881 glas. To pokazuje da ako imate ponudu i postavite stvari kako valja, može mnogo toga da se uradi, jer SNS bez mafije nema podršku, nema većinu u Šapcu. Verujem da tako može da bude i u drugim gradovima. Vi u svakom šabačkom selu imate po četiri-pet momaka koji prodaju drogu kao kokice i niko im ništa ne radi, jer oni obezbeđuju glasove za SNS. Ja danas ne vidim ni jedan razlog da se bavimo politikom, a da se ne suprotstavimo tome što Vučič razara ovo društvo. Za mene to je vrhovni cilj“, rekao je Zelenović i dodao da opozicija ima puno dobrih politika koje kasnije može predstaviti građanima, ali prvo moraju da se ujedine da im ovo bude cilj.

„I da napravimo političku organizaciju koja će to učiniti mogućim. Znate mi u Šapcu nismo stigli da pričamo o masi dobrih stvari koje su urađene i koje bismo uradili za društvo i za građane, jer smo se borili za goli život, protiv kriminala i mafije. Tome se treba prvo suprotstaviti, a onda ćemo pričati o tome šta nudimo, a nudimo svi puno toga“, naveo je Zelenović.

Dobrica Veselinović iz Inicijative „Ne davimo Beograd“ ocenio je da se nalazimo u jednoj moralnoj krizi društva, svi kolektivno.


„Imamo korupciju na sve strane. Mi moramo da krenemo od najnižih stvari, od naše zgrade, ulice, kraja, da bi došli do velikih. Da vidimo šta tu prvo ne funkcionuše i da sami sebe svakog dana pitamo da li smo se danas korumpirali i nešto prećutali. Sve počinje od nas“, ocenio je Veselinović.

Šta sad može opozicija

Kao predstavnik onog dela opozicije, koja je odustala od bojkota i učestvovala u izborima Pavle Grbović iz PSG kaže da sasvim izvesno postoji strah od toga šta dalje.

„Dovoljno sam inteligentan i naravno da osećam strah od onoga što sledi, ali nisam sam. Mi ulazimo u jednu političku tampon zonu, jer smo u fazi predpolitičkog života, kada su potpuno uništene političke stranke, imamo trovanje javnog diskursa, nema interesovanja za politiku, a nikad nam nije bilo potrebnije baviti se politikom. Mi smo bojkotom odbili da politički rastemo zato što smo želeli da pokažemo da smo spremni da se žrtvujemo. Verujem da smo sada mogli da imamo bolje političke pozicije da stičemo iskustvo za neke buduće izbore“, rekao je Grbović, dok se član Predsedništva Socijaldemokratske stranke Konstantin Samofalov nadovezao stavom da iako malobrojna, opozicija koja učestvuje u lokalnim vlastima, ipak, može ponešto da uradi.

„Mnogo smo pogrešili sa bojkotom lokalnih izbora. Na lokalnom nivou o građanima sad niko ne vodi računa. Mi smo uspeli da uđemo u opštinu Vračar, pa i ako imamo malo odbornika, možemo da budemo glasni, da obaveštavamo građane šta se dešava u toj opštini. Da je recimo 20 odsto budžeta uzeo Grad, ostali smo bez petine budžeta, a sad će Vesić uzeti još 10 odsto. Znači ostajemo bez trećine. Vi to ne možete da znate, ako nema nikog u skupštini. Na Vračaru imate da žena nasleđuje muža na funkciji u Božidarcu, da se planira rušenje Sportskog centra Vračar, gde će izgraditi nešto da se prave pare za vladajuću stranku. Tek sad vidimo na koji način SNS upravlja ovom opštinom. Mediji ne mogu da dođu na sednice, od nas se informišu šta se dešava. Znači može nešto da se radi“, ocenio je Samofalov.

Nova lica ili ne…

Govoreći o tome da li su opoziciji sada potrebna nova lica, bilo je oprečnih mišljenja. Jerkov je, sa jedne strane, ubeđena da je to jedan površan koncept.

„Činjenica je da mnogi u opoziciji treba da se sklone, ali samo to ne može rešiti sve probleme. To nije dovoljno“, rekla je Jerkov, dok je Zelenović bio izričit:

„Trebaju nam nova lica, jer niko neće da glasa za ove. Niko neće da da glas ovima što 30 godina sede u fotelji, sa pričom da imaju političko iskustvo. To građane ne zanima“, zaključio je Zelenović.

Komentari

Vaš komentar