Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas tokom obilaska jedinica Ratnog vazduhoplovstva Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, reagujući na izjave Dragana Đilasa iz Stranke slobode i pravde i Miloša Jovanovića iz Novog DSS, da će opozicija bojkotovati izbore, da je to "njihova stvar i da žele sopstveno uništenje".

„Oni žele sopstveno političko uništenje i to je njihova stvar. Sami biraju kako će da prođu“, rekao je Vučić obraćajući se novinarima u Parizu gde ga danas očekuje sastanak sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom.

PROČITAJTE JOŠ...

Podsetimo, Dragan Đilas i Miloš Jovanović izjavili su sinoć, tokom gostovanja u Utisku nedelje, da njihove političke grupacije ne žele da učestvuju na izborima 2. juna.

On se osvrnuo i na Vaskršnji sabor koji je najavio da će organizovati zajedno sa Miloradom Dodikom, predsednikom Republike Srpske, navodeći da je, čim je objavljeno njegovo održavanje, krenula negativna kampanja iz Sarajeva.

„Oni su organizovali za 12. april skup svih Bošnjaka. Ja želim da kažem da ja pozdravljam taj skup i da sam srećan što se taj skup održava“, rekao je Vučić.

Sastanak oko nuklearne energije

Vučić je rekao da je delegacije Srbije u Parizu imala sa sastanak sa predstavnicima kompanije „Dassault”.

„Ovde su tekli dva dana pregovori, ali želimo da završimo to večeras, kako bi Makron i ja završili tehničke stvari. Još imamo jednu ili dve stvari koje nismo završili, ali nadam se da ćemo to u toku dana završiti. To bi značilo neuporedivo veću bezbendost i sigurnost za sve naše građane“, naveo je on, a potom najavio sastanke sa kompanijom EDF.

PROČITAJTE JOŠ...

„S njima ćemo razgovarati kako da dobijemo ekspertizu po brojnim pitanjima, da radimo zajednički u budućnosti od hidro i nuklearnih elektrana. Mi nemamo sad kapaciteta i snage i mogućnosti za to i zato to radimo za 10 godina. Trebalo bi da brinemo

kako ćemo da imamo struju i privredu u budućnosti. Potpisaćemo danas memorandum o razumevanju sa EDF i verujem da ćemo mnogo uraditi s njima. U današnjem svetu, kad ste u okruženju zemalja koje ne gledaju blagonaklono na vas, morate gledati kako da radite razne stvari. Ako je nuklearna energija u pitanju, morate da gledate kako da nabavite nuklearno gorivo“, ispričao je Vučić.

On je dodao da će večeras uslediti izjave delegacija i večera, a da će posle „ostati nasamo predsednik Makron i on“

„Ostaćemo da razgovaramo o svim značajnim pitanjima. Želim da čujem Makrona, on je jedan od najznačajnijih svetskih lidera“, rekao je Vučić.

Nova najava metroa – vodiće ga Francuzi

Vučić je dodao da će Beograd imati metro do 2028. godine, ali da se postavlja pitanje ko će da ga vodi.

„Postavlja se pitanje ko će da upravlja tim metroom, razgovaramo da pošaljemo njihove eksperte da upravljaju time. Još mnogo takvih ideja i mnogo stvari oko kojih moramo da radimo zajedno“, kaže Vučić.

O nabavci Rafala

Predsednik Srbije je rekao da očekuje uskoro da se potpiše i dogovori nabavka aviona „Rafal“.

„Veoma smo blizu dogovoru, znaćete kada potpišemo. Reč je o avionima koji su jedni od najskupljih na svetu. To su bolji i skuplji avioni od F-16, ali nisu baš kao F-35. Imaju najmoderniju opremu, po raketama, radarskim sistemima. Želeli bismo danas da kupimo američke, ruske, kineske. A ko može da nam dostavi to? Mi nemamo more da imamo slobodan dotok robe. Šta je to što možemo da uzmemo, a pritom uzimamo najbolju robu na svetu“, zapitao se Vučić.

On je dodao da bi „kupili još aviona“, jer, kako kaže, pare nisu problem.

„Mi danas imamo skoro 4 milijarde evra na računu. Nije problem ni u javnom dugu, problem je što ne možemo da ih dovučemo u našu zemlju“, naveo je on.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare