Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je za N1 da za opoziciju izbori raspisani za 2. jun ne postoje i predložio usvajanje posebnog zakona nakon čega bi se svi lokalni izbori održali na jesen, po ispunjenju preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

„Beogradskih izbora 2. juna neće biti, jer to o čemu govore nisu izbori“, rekao je Đilas.

On je naglasio da nije moguće raspisati izbore, a onda tek ići u primenu preporuka ODIHR šta sve treba izmeniti u izbornom procesu.

„Prvo da se te preporuke primene zaista, pa tek onda pričamo o izborima. Mi smo izašli sa našim zahtevima, nikad nismo rekli 2. jun“, rekao je Đilas i objasnio da se cela situacija može rešiti posebnim zakonom – „leks specijalisom“

Đilas je izneo predlog da bi sve izbore trebalo prebaciti za oktobar, jer to daje dovoljno vremena da se primene sve prepruke ODIHR i da se dođe u situaciju koliko-toliko normlanih izbora.

On je rekao i da je deo opozicije spreman da izradi taj leks specijalis i predloži ga Skupštini Srbije, kako bi se svi izbori pomerili za period do kada je moguće primeniti više od 20 preporuka ODIHR.

„Kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je pred Srbijom teška situacija, zar onda ne bi trebalo pomeriti izbore. Vučić i njegova stranka neće da izađu na izbore, ako ne mogu da kradu, da preseljavamo ljude, hoćemo medije samo nas da favorizuju“, tvrdi Đilas.

On je dodao i da opozicija ne bi imala gde da se oglasi da nije N1 ili Nove S.

„Svi razumeju da su izborni uslovi preduslov da se vlast promeni“, naglasio je on i istakao da je razočaran i ponašanjem Evrope u proteklih 12 godina prema Srbiji.

Đilas je rekao da bi održavanje izbora 2. juna, kako to vlast insisitra, bilo produbljivanje krize.

„Mi se zalažemo da se ovo reši mirnim putem, mi nikome ne pretimo kao Aleksandar Šapić. On nije bitan, da je on bitan njegovo bi ime bilo na listi, ne Aleksandra Vučića. Duboko verujem da će na kraju biti koliko – toliko mudrosti, da će smirenost prevladiti i da ćemo imati izbore vrlo skoro, ne u junu, ali vrlo skoro“, rekao je Đilas.

Predsednik SSP nije direktno odgovorio da li će opozicija bojkotovati izbore, već kazao da veruje da se može još govoriti o promeni izbornih uslova.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare