Nenad Rašić Foto:N1

Lider Progresivne demokratske stranke i ministar u Vladi Aljbina Kurtija Nenad Rašić za novine Nova kaže da odluka Srpske liste da ne učestvuje na nedavnim izborima na severu KiM, za sobom vuče čitav niz posledica.

On smatra da je neverovatno da Srbija Sporazumom u Briselu, a zatim i Aneksom u Ohridu nešto prihvati, a onda svega nekoliko dana to pogazi.

“Tim sporazumom je praktično predviđeno da će se Srbi vratiti u institucije, da će učestvovati na izborima, a četiri ili pet dana kasnije Srpska lista saopštava da, ipak, neće. Ti izbori su praktično preduslov za formiranje ZSO, a njihova odluka faktički znači da ne žele njeno formiranje. I sada imamo situaciju koju imamo. Šta su tražili to su i dobili”, kaže Rašić.

Smatra i da je bez suštinskog učešća Srba sa KiM u dijalogu Beograda i Prištine nemoguće doći do održivog rešenja.

“Godinama unazad govorim da je Srpska lista samo instrument u rukama Beograda i da ih koriste kao sredstvo za ostvarenje nekih svojih ciljeva, koji nemaju veze sa interesima Srba na Kosovu. Nebrojeno puta sam tokom tih godina skretao pažnju međunarodne zajednice na to da se Srbi s Kosova moraju uključiti direktno u dijalog Beograda i Prištine, jer oni tu žive i oni znaju najbolje šta su im najveći problemi. To i danas mislim, bez učešća kosovskih Srba u dijalogu nemoguće je doći do rešenja, sporazuma, koji će kasnije moći da bude istinski implementiran. Zato sad imamo ovu situaciju koju imamo, sve strane su za to odgovorne”, navodi Rašić.

Podsetimo, Srpska lista nije učestvovala na izborima na severu KiM održanim u nedelju. Na izbore je izašlo ukupno 13 Srba, a rezultat toga je da se na čelu sve četiri opštine nalaze Albanci.

Koliki je ovo, zapravo, problem objasnio je i predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun, koji je rekao da će sada o Statutu Zajednice srpskih opština odlučivati albanski gradonačelnici.

“Da bi Statut ZSO koji će predložiti srpski upravljački tim 2. maja u Briselu tokom nastavka dijaloga sa Prištinom bio usvojen, njega moraju da izglasaju novoizabrani albanski odbornici u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo. Čak i da prihvate sve to, kako praktično realizovati u situaciji kada nemate srpske odbornike i gradonačelnike? U ovoj varijanti, samo bi mogla da se formira zajednica koja bi bila delimična, nju bi moglo da čini šest opština južno od Ibra, ali bi ove četiri ispale iz priče o ZSO“, kazao je Drecun.

BONUS VIDEO: Vučić o glasanju za prijem Kosova u Savet Evrope

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar