Ponovo je u javnosti plasirana vest da će se krenuti u formiranje pokreta za narod i državu, političku organizaciju koja će okupiti SNS, druge partije i pojedince, a iza koje će stajati predsednik Srbije. Priču je aktuelizovao lično najmoćniji član SNS Aleksandar Vučić. Pored naprednjaka koji će biti stožer okupljanja, pozivnica za pristupanje pokretu upućena je SPS, ali socijalisti još uvek nisu odgovorili. Očekuje se da ću u pokretu biti i stari partneri naprednjaka među kojima su Pokret socijalista (PS), PUPS ili partija Rasima Ljaljića, a moguće je da će biti prostora i za neke opozicionare sa desnice.

Iako je nekoliko puta pomeren rok za formiranje pokreta za državu i narod, predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je građanima da je došlo vreme da se formira.

Kratko se obratio na Instagramu i poručio, između ostalog, da će pokret “odraniti naše nacionalne interese”.

“Vreme je za osnivanje velikog pokreta za narod i državu koji će imati snage da ubrza ekonomski rast Srbije i odbrani naše nacionalne i državne interese“, objavio je Vučić na Instagram nalogu „buducnostsrbijeav“.

Dok je stručna javnost ocenila da se radi o novom prekomponovanju vlasti u svrhu marketinga, ujedno se otvorilo pitanje ko bi mogao da čini pokret koji će podržati predsednikovu borbu pred „velikim izazovima koji dolazi“ Za sada se sigurno zna da će stožer okupljanja biti Srpska napredna stranka (SNS), što je najavio i šef države.

Foto:Aleksandra Petrović

U nekoliko navrata je i predsednik SNS Miloš Vučević rekao da će podržati predlog i krenuti u okupljanje. Upravo je aktuelni ministar odbrane i formalno prvi čovek stranke otkrio da dugogodišnji partner naprednjaka, Socijalistička partija Srbije nije još odgovorila potvrdno da će biti u pokretu.

Vučević je istakao da očekuje da se lider socijalista Ivica Dačić jasno izjasni da li će biti ili ne u pokretu.

Vladan Zagrađanin, Novica Tončev, Ivica Dačić, Snežana Paunović Foto:Amir Hmazagić/Nova.rs

„Ne mogu da kažem da mi je rekao ni ‘da’, ni ‘ne’, ali očekujem da će tražiti dodatna pojašnjenja u vezi sa Pokretom i da će tada doneti odluku“, rekao je Vučević.

Do sada je Dačić javno rekao da nema nikakvog utapanja SPS u SNS, te da su to velike političke organizacije čiji se programi i ideologije razlikuju. Za sada deluje da Dačić ne želi da olako uđe u pokret, što bi se tumačilo kao utapanje među naprednjake.

Aleksandar Vučić i Ivica Dačić Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Kako su i ranije tvrdili analitičari i istraživači javnog mnjenja, to bi se negativno odrazilo na rejting SPS koji je inače u padu.

Osim SNS i mogućeg ulaska SPS, očekuje se da će novu organizaciju podržati Pokret socijalista, koji predvodi Aleksandar Vulin, ali i Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS). Vrata će biti širom otvorena i za Socijaldemokratsku partiju Srbije koju predvodi Rasim Ljajić.

Milorad Dodik i Aleksandar Vulin Foto:TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Očekivano je i da će pokretu pristupiti aktivisti, javne ličnosti ili pojedinci koji su već do sada jasno pokazali da podržavaju politiku predsednika Aleksandra Vučića. Najbolji primer za to je Dejan Bulatović, nekadašnji potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) i narodni poslanik koji u međuvremenu postao najveći kritičar opozicije i čovek koji podržava vlast u brojnim odlukama.

Hoće li se desnica pridružiti: Zavetnici na korak, Nestorović se nije izjasnio

Neposredno nakon izbora 17. decembra došlo je do približavanja naprednjaka i dela stranaka na desnici, konkretno Zavetnika. Najpre je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da mu je žao što njihova liderka Milica Đurđević Stamenkovski nije postala član SNS, da bi mu ona odgovorila da joj imponuje da joj pohvale stižu sa tako visokog mesta.

Kasnije je krenula serija ulazaka zavetnika u lokalne vlasti sa naprednjacima, čak i u mestima gde je većina bila obezbeđena i bez ulaska naprednjaka.

Milica Đurđević Stamenkovski Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prema ranijem pisanju našeg portala, Đurđević Stamenkovski će možda i biti deo izvršne vlasti, gde bi mogla da dobije poziciju ministarke u Vladi Srbije.

Pored Zavetnika, prostor za saradnju biće svakako otvoren i za Branimira Nestorovića. Kontroverzni doktor koji predvodi listu „MI-Glas iz naroda“, za manje od dva meseca prošao je put od opozicionara koji neće ni sa kim u koaliciju, pa do toga da može manjinski da podrži SNS i SPS u vezi sa nekim predlozima.

I dok je vlast govorila o formiranju vlasti, Nestorović „kategorički“ to odbijao, opozicija je zahtevala da se izbori u glavnom gradu ponove zbog brojnih izbornih neregularnosti i kako oni navode, izborne krađe.

Borislav Antonijević, Branimir Nestorović Foto:Amir Hmazagić/Nova.rs

Sa tim zahtevom izašli su na ulicu, ali i pred međunarodne partnere u Evropskom parlamentu, međutim, konroverzni doktor ni u čemu nije podržao opoziciju, naprotiv.

Sve izjave koje je Nestorović davao za odabrane, prorežimske medije, zvučale su kao da dolaze iz centrale Srpske napredne stranke. Tako je za vreme protesta govorio da opozicija stvara atmosferu Majdana, a istu poruku smo čuli i od predstavnika vlasti.

Branimir Nestorović Foto:Amir Hmazagić/Nova.rs

Nestorović je kritikovao vlast i u Skupštini Srbije, a i sam je u više navrata pominjao da mu je opozicija „daleko“, te da će vlast podržati ako opozicija nasilno želi da smeni vlast.

PROČITAJTE JOŠ:

Ako na to dodamo da je rado viđen gost na televizijama sa nacionalnim frekvencijama, gde drugi opozicionari ne dolaze često, jasno je da bi Nestorović mogao da napravi saradnju sa SNS pod određenim uslovima.

Pokret u službi marketinga – prepakivanje zbog lošeg rejtinga SNS

Dejan Bursać sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju naglasio je da je upotrebna svrha pomenutog pokreta pre svega marketinška, kako bi se promenio narativ oko ključnih pitanja koja postoje u javnosti.

“Služiće da se promeni narativ da se priča o domaćoj političkoj temi, koja bi se centrirala oko Vučića, a ne da bi se pričalo o Kosovu ili Rezoluciji Evropskog parlamenta. Druga bitna stvar je da je poverenje glasača, ali i rejting Vučića kod glasača veliki, ali SNS ne stoji tako dobro. Zbog toga možda Vučić želi da formira pokret i prepakuje SNS pred lokalne izbore koji idu na proleće”, objasnio je ranije Bursać za Novu.

Dejan Bursać Foto: Ivan Dinić/Nova

On je poručio da ne očekuje velika iznenađenja.

„Ne očekujem velika iznenađenja, verujem da je to standardna priča. U tom pokretu vidim SNS, njihovi koalicioni partneri, malo poznatih ličnosti iz sporta i kulture, dakle čisto prepakivanje. Nikakav veliki potres ne treba očekivati“, poručuje Bursać.

BONUS VIDEO: Aleksandar Vučić o novom pokretu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare