Foto:Promo

Omladina Pokreta slobodnih građana (PSG) predložila je danas Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da zajedno sa svim univerzitetima u državi pronađu modele kako bi pomogli samofinansirajućim studentima smanjenjem iznosa školarine i pomeranjem rokova za plaćanje nakon vanrednog stanja.

„Ovim se pridružujemo inicijativi članova Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu koji su sa predlogom izašli pred Senat Univerziteta“, navedeno je u saopštenju.

Članica omladine tog pokreta Marija Jančić pozvala je ministra prosvete Mladena Šarčevića i ministra omladine i sporta Vanju Udovičića da pronađu načine da pomognu mladima i da bi trebalo da se staraju o pravima mladih.

„Svim kategorijama u državi najavljuju se pomoć i olakšice, dok su studenti s druge strane prvo izbačeni iz domova bez stvari, a onda pozivani da ih pokupe kako bi se u njihove sobe uselili građani koji su pod karantinskim merama“, navela je ona.

Janičić je kazala je da su „znatno smanjeni prihodi“, kao i da uz to postoje dodatni troškovi koje sa sobom nosi trenutna situacija u Srbiji.

Ona je podsetila da se školarina na fakultetima povećava iz godine u godinu, kao i da samofinansirajući studenti neretko uporedo rade različite poslove kako bi mogli da isplate svoja dugovanja.

„Jedino racionalno rešenje u ovom trenutku bi bilo to da se svim studentima omogući da rate za školarinu isplate nakon završetka vanrednog stanja, kada se sve vrati u redovne tokove, a ukoliko je moguće da im se školarina i umanji. Pozivamo sve na solidarnost i na što hitniju reakciju“, navela je Jančić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram