Foto:Vesna Lalić/Shutterstock/MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia/Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas povodom poziva da svedoči pred Kongresom SAD da je reč o visokoj unutrašnjoj politici te zemlje i da s njim u vezi ne postoji bilo kakva sumnja u Americi.

„Ovo je obračun na vrhu američke politike, između republikanske većine u Predstavničkom domu Kongresa SAD i demokratske administracije u Beloj kući. Ranije je demokratska većina optuživala predsednika Trampa, sada republikanska većina optužuje predsednika Bajdena, ali to je njihova unutrašnja politika u koju nemam želju a ni obavezu da se mešam“, rekao je Jeremić.

On je istakao da su SAD ozbiljna država i da s njim u vezi postoji bilo kakva sumnja, sigurno ne bi preko medija bivao pozivan u Kongres, već bi mu poziv stigao iz pravosuđa.

„To se nije dogodilo, niti će se dogoditi, jer se ovde radi isključivo o političkom sukobu centara moći u SAD“, rekao je Jeremić.

„Naravno da kao bivši predsednik Generalne skupštine i kandidat za generalnog sekretara UN imam kontakte u samom vrhu političkog i poslovnog establišmenta i u Americi i u Kini, kao i u Evropi i mnogim drugim krajevima sveta. Te će veze biti i te kako od koristi kada budemo Srbiju podizali iz blata u koje ju je gurnuo aktuelni režim“, dodao je Jeremić.

Lider Narodne stranke je naveo da su saslušanja pred parlamentom nesumnjivo dobra praksa u demokratskim državama.

„Zamislimo da je u Srbiji moguće organizovati anketni odbor u skupštini u kojem bi recimo Miroslav Aleksić ili Vladimir Gajić mogli da ispituju neku od afera koje su potresle državu i javnost, poput slučaja ’Jovanjica’ ili povezanost vrha države sa navijačkim grupama i njihovim vođama osuđenim za teška krivična dela“, zaključio je Jeremić.

Podsetimo, juče se pojavila informacija da Nadzorni odbor Predstavničkog doma, koji je pod upravom republikanaca, nastavlja istragu o poslovima porodice američkog predsednika Džozefa Bajdena. U okviru te istrage poslato je pismo i bivšem šefu srpske diplomatije Vuku Jeremiću, u kojem se od njega traži dokumentaciju u vezi sa Hanterom Bajdenom i razgovore sa osobljem.

Pismo na pet stranica, u čiji posed je došao NBC njuz poslato je Jeremiću koji je bio predsednik Generalne skupštine UN od 2012. do 2013. Predsedavajući Odbora Predstavničkog doma za nadzor i odgovornost, republikanac Džejms Korner nazvao je Jeremića „ključnim svedokom u istrazi“, prenosi N1.

„Prethodno svedočenje gospodina Jeremića o poslovnim odnosima sa zvaničnicima koji su učestvovali u međunarodnim šemama podmićivanja upozorava da možda postoje dokazi koji pokazuju da su Bajdenova porodica i saradnici prodavali uticaj i pokušavali da prodaju pristup, uključujući i pojedince povezane sa kineskom Komunističkom partijom“, rekao je Korner u saopštenju.

BONUS VIDEO: Vuk Jeremić o povratku Vučića u Skupštinu i Srbiji u očima Zapada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar