Vitalij Kličko Foto: Hennadii Minchenko / Avalon / Profimedia

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je lider opozicione stranke i nema nikakve veze, niti ovlašćenja da iznosi stav Ukrajine koji se tiče pitanja spoljne politike, saopštila je danas ambasada Ukrajine u Beogradu i navela da nisu bili iznenađeni još jednom antiukrajinskom kampanjom pojedinih političara i medija u Srbiji.

Ambasada navodi da Kličko, kao i svaki građanin Ukrajine, ima Ustavom Ukrajine garantovano pravo na slobodu misli i govora, na slobodno izražavanje svojih stavova i uverenja.

Dobro je poznat principijelni stav Ukrajine o njenom odnosu prema teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i zbog toga je ambasada neprijatno doživela, ali nije bila iznenađena još jednom antiukrajinskom kampanjom koju su pokrenuli pojedini političari i mediji.

Ukrajinska ambasada je još jednom skrenula pažnju svima koji imaju ovlašćenja i u čijoj je to nadležnosti na slobodnu prodaju majica sa simbolom ruske agresije „Z“, kao i na prisustvo istog na mnogim zidovina beogradskih zgrada, koji za Ukrajince predstavlja simbol ruske agresije i ima značenje „ubij Ukrajinca“.

Inače, snimak same Kličkove izjave – u kojoj navodi da se „Ukrajinci bore protiv ruskog okupatora, kao Albanci nekada protiv srpskog okupatora“ – nije objavljen.

BONUS VIDEO Precrtavanje slova Z u Bezistanu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare