Ana Brnabić Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Premijerka Srbije Ana Brnabić je u odgovoru na pismo EU i američkih parlamentaraca gde se traže jače mere protiv Srbije odgovorila da je ono "dobrodošlo" pošto je "živi dokaz" da premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) zaista uživa punu podršku i ohrabrenje za podrivanje mira i stabilnosti na Balkanu.

Nekoliko desetina evropskih i američkih parlamentaraca uputili su zajedničko pismo zvaničnicima SAD, Evrope i Velike Britanije tražeći da preispitaju politiku prema Kosovu i Srbiji.

ismo su potpisali predsedavajući spoljnopolitičkih odbora parlamenata 10 zemalja, kao i još 56 parlamentaraca iz brojnih zemalja, kao i članova Evropskog parlamenta, a među njima predsednica Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališa Kerns (Alicia Kearns) i i predsedavajući spoljnopolitičkog odbora nemačkog parlamenta Mihael Rot (Michael Roth).

U pismu se izražava zabrinutost zbog trenutne politike EU, SAD i Velike Britanije prema Srbiji i Kosovu i zahteva da se ona preispita.

Brnabić je napisala danas na Tviteru  da je pismo „više nego dobrodošlo“ zato što daje „živi dokaz da Kurti zaista uživa punu podršku i ohrabrenje za podrivanje mira i stabilnosti na Balkanu“.

„Izbegavanje primene postignutih sporazuma (kako Briselski sporazum odbijanjem uspostavljanje Zajednice srpskih opština više od 10 godina, tako i Ohridski sporazum kojim se traži primena Briselskog sporazuma) i podrivanje osnovnih ljudskih prava Srba na Kosovu“, napisala je Brnabić uz označavanje Kosova sa zvezdicom po dogovoru EU.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare