Foto: JEFF PACHOUD / AFP / Profimedia

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) danas je zvanično otvorila specijalnu misiju za procenu izbora u Srbiji, planiranih za 21. jun, što je učinjeno na poziv srpskih vlasti, saopštio je OEBS.

Misija na čelu sa ambasadorkom Ursulom Gaček iz Poljske i osam međunarodnih eksperata sa sedištem u Beogradu pratiće osnovne aspekte izbora, kao što su registracija birača i kandidata, aktivnosti kampanje i medijsko izveštavanje o kampanji, rad izborne administracije i nadležnih državnih organa, primena zakonskog okvira i rešavanje izbornih sporova.

Takođe, misija će se sastajati sa predstavnicima vlasti i političkih partija, civilnog društva, medija i međunarodne zajednice, a u obavljanju svojih aktivnosti blisko će sarađivati sa srpskim zdravstvenim vlastima i slediti zdravstvene protokole koji su uvedeni.

Kako se navodi, misija ODIHR neće sprovoditi sistematsko ili sveobuhvatno posmatranje postupaka glasanja, brojanja i taksiranja na dan izbora, ali će tokom izbornog dana posetiti ograničen broj biračkih mesta.

Dan nakon izbora članovi misije će predstaviti šta su zaključili na konferenciji za novinare, dok će završni izveštaj celog izbornog procesa sa preporukama biti objavljen dva meseca nakon okončanja izbornog procesa.

Dodaje se da će misija proceniti izbore u skladu sa obavezama OEBS-a i drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore, kao i sa nacionalnim zakonodavstvom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar