Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

U Skupštini Srbije održana je komemoracija bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću, prenosi RTS.

Milutinović je bio jedna od najmarkantnijih ličnosti Socijalističke partije Srbije, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i izrazio uverenje da će on ostati značajan deo istorije te političke organizacije, piše RTS.

Aleksandar Vučić je, govoreći na komemoraciji Milanu Milutinoviću, koji je preminuo u nedelju 2. jula, zapitao „ima li veće časti nego biti na čelu Srbije i njenih naroda koji su se uvek trudili da na miru žive“.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

„Ima li na svetu većeg zadatka od takve pozicije koju je obavljao Milutinović. Nikada Srbima i njihovim čelnicima nije bilo lako. Nemanjićkim vladarima, Karađorđevićima, Obrenovićima. Ipak njihove dileme i primere možemo lako sagledavati kroz prizmu protoka vremena i sa bezbedne istorijske distance“, rekao je Vučić.

Kako je istakao, „Milutinović je bio naš savremenik, na najodgovornijim pozicijama u državi, onda kada je našem narodu bilo teško, možda i najteže“.

„Oni koji pamte poslednju deceniju 20. veka, pamte i Dejton, Rambuje, Kumanovski sporazum. Milutinović je utkao svoj diplomatski dar u preteške pregovore koje smo tada kao država vodili. Ratovali su Srbi hrabro, ali je do danas ostalo nezapamćeno da 19 najmoćnijih država sveta napadne jednu malu zemlju. Srbija, čiji je Milutinović bio predsednik, se dostojanstveno branila od najjače vojne sile u istoriji čovečanstva. Dobro pamtim te dane i diplomatski odmereno, a ipak jako i čvrsto držanje Milutinovića“, rekao je Vučić.

Naveo je i da je, kako kaže, bio oprezniji od drugih i da je “razumeo moć onih koji nas napadaju“.

Foto:PASCAL GUYOT / AFP / Profimedia

Kako je rekao, „bio je racionalniji, smireniji i pokušavao je da ukaže na sve teškoće sa kojima ćemo da se suočimo“, ali mi, dodaje predsednik, „nismo hteli da ga čujemo“.

„Istovremeno Milutinović nije dovodio u pitanje nečasne namere onih koji su jači. Imao je nešto što svaki odgovoran čovek ima, a što nisam primetio kod drugih, a to je strah za sudbinu nacije. Kroz buku koju je nosio sa sobom i koju nije krio moglo je da se vidi kolika je njegova posvećenost, ozbiljnost i odgovornost“, rekao je Vučić.

Kako je dodao, zbog „časne odbrane svoje zemlje“ bio je primoran da se suoči sa „strašnim i neljudskim merama koje su protiv njega pokrenute“.

Aleksandar Vučić i Ivica Dačić Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

„Šta god izmišljali a mnogo su izmišljali, čak ni Haški sud nije ništa mogao a izmisli u njegovom slučaju. Posle pet i po godina u haškom tribunalu osećaj gorčine postoji ali ne toliko da bi bio ljut. To je njegova rečenica koju ćemo najduže pamtiti. Bio je briljantan ambasador u Atini, ministar spoljnih poslova sve do haške golgote. Bio je čovek skroman i povučen, odmerenih i istančanih manira“, rekao je Vučić.

Otkrio je detalj da ga je „Milutinović zvao u retkim prilikama za sitnice i pitao za njih kao da pita za najveću stvar na svetu“.

Kako je rekao, „bio je uvek umeren i odmeren, baš kako se očekuje od diplomate njegovog kalibra“, kao i da je „sa malo reči govorio mnogo“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare