Miroslav Lajcak
Miroslav Lajčak Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kako je i najavljeno u oktobru, u Briselu je danas održan i drugi sastanak radne grupe Beograda i Prištine za tablice.

Informaciju je, kao i prethodnog puta, i večeras potvrdio specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog, Miroslav Lajčak, na svom Tviter nalogu.

„Stručne delegacije Kosova i Srbije sastale su se danas na drugom sastanku Radne grupe za registarske tablice u Briselu. Delegacije su se konstruktivno angažovale i nastavile sa razmenom mišljenja. Ohrabrujem ih da nađu trajno rešenje za dobro svojih građana“, poručio je.

Dok mu je jedan od korisnika na Tviteru odao priznanje što koristi termin „Kosovo“ i „Srbija“, drugi mu je postavio pitanje kada će započeti onaj pravi dijalog – „o otvaranju masovnih grobnica, obostranom priznanju i ratnoj odšteti“.

Prethodni sastanak održan je u oktobru, a tada je Lajčak javnosti pokazao i fotografiju koja je sada izostala.

Inače, sastanak se praktično nadovezao na sastanke Beograda i Prištine koje su dve delegacije imale u odvojenim susretima sa evropskim posrednikom u Briselu prethodna dva dana. Trilateralni sastanak izostao je ovog puta na nivou glavnih pregovarača – Besnika Bisljimija i Petra Petkovića, a razgovaralo se o više pitanja – od energetike do nestalih.

Opširnije o sastancima u Briselu u utorak i sredu, čitajte u: Razgovori u Briselu završeni bez trilaterale: Srbija insistira na ZSO, Priština: Asocijacija deo sveobuhvatnog sporazuma

Sporazum o privremenom rešenju za tablice postignut krajem prošlog meseca u Briselu deeskalirao je situaciju na Severu, odnosno na prelazima Jarinje i Brnjak koji su bili blokirani 14 dana u septebru i početkom oktobra.

Prema tom sporazumu, koji je sadržao tri osnovne tačke, predviđeno je održavanje sastanaka delegacije Beograda i Prištine i eksperata EU – Radne grupe zadužene za pronalazak trajnog rešenja po pitanju tablica u roku od 6 meseci.

Postignutim dogovorom tada je počela privremena primena sistema korišćenja stikera, pomoću kojih građani Kosova i Srbije prikrivaju oznake na registarskim tablicama.

BONUS VIDEO: (Ne)sportski odnosi Beograda i Prištine – gosti Fatmir Šeholi i Miloš Šaranović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar