Foto: Credit line: Thierry Monasse / Polaris / Profimedia

Nakon letnje pauze, Evropski parlament ponovo zaseda, što vraća fokus i na zahtev koji je opozicija u Srbiji u julu uputila Evropskoj komisiji, o uspostavljanju ekspertskih grupa za rešavanje političke krize u zemlji. Ovaj zahtev podržali su i predstavnici tri grupe u Evropskom parlamentu, uključujući i izvestiteljku iz senke za Srbiju grupe Zelenih, Violu fon Kramon Taubadel.

Izvor: European Western Balkans

U intervjuu za European Western Balkans poslanica Fon Kramon, koja je takođe i izvestiteljka za Kosovo, govorila je o inicijativi opozicije, budućem odnosu Evropskog parlamenta sa Srbijom, kao i obnovljenom dijalogu Beograda i Prištine.

Fon Kramon je, inače, zajedno sa poslanicima iz grupa Socijalisti i demokrate i „Obnovimo Evropu“ nedavno podržala zahtev opozicije u Srbiji za uspostavljanjem ekspertske grupe koja bi sastavila izveštaje o zarobljavanju države i medija. N apitanje da li može da se očekuje njen dalji angažman na ovu temu u narednim mesecima, Fon Kramon kaže:

„Naravno, u Evropskom parlamentu pažljivo pratimo razvoj situacije u Srbiji. Međutim, pitanje nije uspostavljanje ekspertske grupe, već šta će tačno da se dogodi nakon toga. Pretpostavljam da bi ekspertska grupa bila u mogućnosti da detaljno analizira situaciju u medijima, zarobljavanje države i vladavinu prava u Srbiji. Ova analiza jedino ima smisla ako može da obezbedi konkretne dalje korake, i nadajmo se da bi neke promene mogle da se primene kroz dijalog sa vlastima u Srbiji. Ako se to ne desi, sve ostalo su samo zanimljivosti na parčetu papira.

Poredeći situaciju u Srbiji sa slučajem Severne Makedonije, gde je posredovanje EU dovelo do razrešenja političke krize, poslanica EU kaže:

„Situacija u Srbiji i Severnoj Makedoniji se dosta razlikuje. Velika većina Evropskog parlamenta je uverena da Srbija treba da ostane na evropskom putu i nastavi sa procesom evropskih integracija, ali i dalje ostaje puno posla koji Srbija mora da odradi. Budimo jasni: kada je reč o demokratiji, situacija u Srbiji se pogršava poslednjih nekoliko godina. Vučić je taj koji mora da pokaže posvećenost. Ako želi da Srbija dugoročno postane članica EU, a kratkoročno da ostvari tešnju saradnju i integraciju sa EU, onda mora da pokaže volju za time. Učešće u posredovanju i ispunjavanje konkretnih zahteva je način da pokaže spremnost, i sigurna sam da će Parlament i Komisija biti spremni da učestvuju u tome“.

Govoreći o tome da li će grupama u Evropskom parlamentu biti teže da postignu konsenzus o rezolucijama o Srbiji nego što je to ranije bio slučaj, Fon Karmon kaže da neće biti lako.

„Ali verujem da ćemo uspeti da postignemo većinu, a nadajmo se i konsenzus, o situaciji u Srbiji. Nažalost, Evropska narodna partija gleda kroz prste Vučiću. Ponekad ni ne pokazuju svest o ozbiljnosti situacije u Srbiji. Gospodin Tusk jednog dana kritikuje Viktora Orbana na Tviteru zato što koristi fondove EU da obogati svoj krug prijatelja i ograniči medijske slobode; narednog dana Tusk tvituje o Srbiji i hvali Vučića za njegov rad u izbornoj kampanji. Ne možemo da imamo različite standarde za različite političare. Sada moramo da ubedimo EPP da je njihovo ponašanje štetno za njihov sopstveni kredibilitet, kao i kredibilitet EU, i pre ili kasnije moramo da suočimo Vučića sa nekim teškim pitanjima.

U vezi očekivanja od novog parlamenta u srbiji, u kojem Srpska napredna stranka sada ima 75 odsto mandata u parlamentu, Fon Kramon navodi:

„Sigurna sam da parlament može da usvoji rezolucije o važnosti evropskih integracija koje lepo zvuče. Vučiću odlično ide hvaljenje EU kada mu je to potrebno. Ali ako SNS uzima reforme u okviru EU integracija za ozbiljno, moraju da naprave konkretne korake“, ističe Fon Kramon.

O izbornoj utakmici i bojkotu izbora srpske opozicije kaže da je jasno da takmičenje nije bilo fer.

„Mediji su faktički pod Vučićevom kontrolom, državni zvaničnici su aktivno vodili kampanju za SNS, kandidati opozicije su zastrašivani, i bilo je brojnih neregularnosti na dan izbora. Ne govorim to ja iz svoje briselske kancelarije; ovo su nalazi misije OEBS-a, izbornih posmatrača i onih koji su bili na terenu. Represija na protestima je apsolutno neprihvatljiva. Nisam gajila lažnu nadu o stanju demokratije u Srbiji pre izbora, ali mislim da će sada čak i oni koji nisu obraćali mnogo pažnje razumeti šta se dešava“, zaključuje Fon Kramon.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare