Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

Crnogorsko Ministarstvo za ljudska i manjinska prava saopštilo je da srpski narod u Crnoj Gori nije nacionalna manjina, nego ravnopravan društveni činilac.

Ministarstvo se oglasilo povodom, kako se navodi, „populističko-politikantskog zahteva“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi trebalo da „Srbi imaju ona prava koja su zagarantovana svim drugim građanima koji pripadaju nacijama manjim u odnosu na većinsku“.

Povodom procene Vučića da bi Srbi u Crnoj Gori trebalo da imaju prava kakva imaju Albanci u Severnoj Makedoniji, crnogorsko ministarstvo podseća da je srpska zajednica u Crnoj Gori odbila da bude manjinska, i time „sebi onemogućila da koristi prava iz principa pozitivne diskriminacije“.

Ministarstvo međutim navodi da ta mogućnost „uvek postoji kao opcija u demokratskom društvu“.

„Neka se predsednik Srbije, umesto što podvaljuje, dogovori i usaglasi sa ‘svojim’ Srbima koji žive u Crnoj Gori – jesu li za koncept velike Srbije koja ugrožava mir i stabilnost celog regiona, ili su za demokratski suživot sa svima kojima je Crna Gora dom i država“, kaže se u saopštenju.

Podsetimo, jutros je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, gostujući na RTS, komentarisao izjavu izjavu crnogorskog predsednika Mila Đukanovića da Srbija i Rusija potkopavaju nezavisnost Crne Gore. Vučić je rekao da je to neistinito i da zna da i Đukanović „zna da je to neistinito“.

„Nesumnjivo je da će Amerikanci uvek ići protiv SPC jer misle da Rusija ima uticaj na našu crkvu. Evropljani će se praviti nevešti i tražiće što manje priče o etnicitetu, srpskom narodu. Nemaju odgovor jedino na moje pitanje za sve njih: ne tražimo veliku Srbiju, tražimo da Srbi imaju ona prava koja su zagarantovana svim drugim građanima koji pripadaju nacijama manjim u odnosu na većinsku, tražimo da Srbi imaju prava kakva imaju Albanci u Severnoj Makedoniji. Mislim da je to u skladu sa najvišim svetskim standardima. Podrška našem narodu je normalna“, navodi predsednik Srbije.

Dodajući da svaku noć pogleda cele večernje dnevnike svih zemalja u regionu i okruženju, Vučić je rekao da se u njima može videti „strašna podrška obespravljenom crnogorskom narodu u Srbiji“.

„Zamislite, otprilike ih je 40 puta manje nego Srba u Crnoj Gori. Sve što možemo da pomognemo Crnogorcima ovde, pomoći ćemo. Nećemo da ih optužujemo, ti ljudi moraju da žive i da se osećaju kao deo države. Ali, eto, nekima je to politika da uvek optuže Srbiju za sve. Neće to biti glavna tema u Vašingtonu“, rekao je Vučić za RTS.