Aleksandar Vučić i Parada ponosa Foto:MILOS MISKOV/BETAPHOTO / Sipa Press / Profimedia/Dragan Mujan/Nova.rs

"Evropska unija podržava jednakost i odbacuje sve oblike diskriminacije", rekla je za Nova.rs portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

Odgovarajući na pitanje kako Evropska unija gleda na to što vlast u Srbiji istraja u nameri da zabrani šetnju predviđenu za 17. septembar u okviru Evroprajda, Pisonero je za Nova.rs rekla da EU podržava jednakost i odbacuje sve oblike diskriminacije, te da očekuju da se i njihovi najbliži partneri posvete zaštiti i unapređenju ljudskih prava.

#related-news_0

„Evroprajd je prvi put održan 1992. godine i zalaže se za jednaka prava LGBT osoba širom Evrope, dajući glas onima koji se suočavaju sa diskriminacijom, nasiljem ili mržnjom bez razloga osim svog pola, seksualnosti. Očekujemo da se naši najbliži partneri posvete zaštiti i unapređenju ljudskih prava. Ovo uključuje poštivanje prava LGBTQ + osoba, uključujući njihovo pravo na slobodu okupljanja i izražavanja u skladu sa njihovim Ustavom i međunarodnim obavezama u vezi sa ljudskim pravima“, navela je Pisonero.

Ona dodaje da je zvaničnom Briselu žao što je Srbija najvila da neće dozvoliti Evroprajd za koji je prvobitno dogvoreno da bude u Beogradu u septembru.

„Razumemo da organizatori još uvek nisu dobili nikakvo zvanično obaveštenje o zabrani Prajda. Pozivamo srpske vlasti da nastave kontakte sa organizatorima u cilju pronalaženja rešenja za održavanje parade Evroprajda u miru i bezbednosti. Nastavljamo da pažljivo pratimo ovo pitanje i radujemo se konačnoj pozitivnoj odluci. Кao što je predsednik Evropske komisije jasno rekao u nekoliko navrata, mi snažno verujemo u Uniju ravnopravnosti, gde svako može da bude ono što želi i gde ste slobodni da volite koga želite. Evropa mora postati LGBTQ zona slobode“, rekla je Pisonero za Nova.rs.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na poslednjoj konferenciji za medije da „nema igranja sa državom“ i da će Evroprajd biti otkazan.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare