Odgovor Brnabić Fridom hausu: Zlonamerno predstavljanje Srbije

Politika 14. maj. 202021:20 > 22:4114 komentara
Podeli:
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

"Predstavljanje Srbije, zemlje koja ima minimalan pad rezultata, kao zemlje koja 'prednjači u opadanju demokratije' u Evropi, nije ništa drugo do pogrešno, zlonamerno i svakako netačno tumačenje kvantitativnih podataka iznetih u samom izveštaju“, napisala je premijerka Srbije Ana Brnabić u odgovoru na zaključak izveštaja "Zemlje u tranziciji", čiji je autor Fridom haus.

„Iako se u izveštaju, i komentarima na sam izveštaj koji su usledili po njegovom objavljivanju, tvrdi da je Srbija doživela najdramatičniji pad stepena demokratičnosti u regionu Balkana, činjenica je da je Srbija ocenjena od strane Fridom hausa kao zemlja sa najvišim stepenom demokratije na Zapadnom Balkanu. Stepen demokratije u Srbiji veći je za 0,10 procenata u odnosu na drugoplasiranu Crnu Goru i čitavih 0,64 procenta u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. Dakle, tumačenje izveštaja „Zemlje u tranziciji 2020“ po kome Srbija predvodi demokratsko nazadovanje na Zapadnom Balkanu nije opravdano brojkama, koje ukazuju da je Srbija najbolje rangirana“, navodi se u odgovoru premijerke, koji je preneo dnevni list Danas.

U pomenutoj analizi navodi se da je Vlada Srbije pokušala da kritički preispita validnost iznetih zaključaka i njihovu verodostojnost i relevantnost, poštujući pravo Fridom hausa da koristi sopstvene parametre za „merenje“ razvoja određenih segmenata demokratije u društvu i institucijama.

Predsednica Vlade je takođe izrazila želju da sa Fridom Hausom započne konstruktivan dijalog i saradnju, što je našem ambasadoru u Vašingtonu već potvrđeno sa njihove strane.

Ona u pismu dalje dodaje da za razliku od brojnih drugih zemalja centralne Evrope i Balkana, Srbija je zabeležila smanjenje ocene za minimalnih 0,04 (uz Srbiju, jedino je Estonija zabeležila minimalni pad od 0,04, dok su svi ostali bili lošiji: Bugarska, Češka Republika, Letonija, Slovačka, Albanija, Crna Gora, Poljska i Mađarska).

„Predstavljanje Srbije, zemlje koja ima minimalan pad rezultata, kao zemlje koja „prednjači u opadanju demokratije“ u Evropi, nije ništa drugo do pogrešno, zlonamerno i svakako netačno tumačenje kvantitativnih podataka iznetih u samom izveštaju“, ocenjuje Brnabić.

Ona podseća da je ključni zaključak izveštaja da Srbija, po prvi put od 2003. godine, više ne spada u kategoriju demokratija, već u kategoriju tranzicionih/hibridnih režima.

„Međutim, nijedan drugi relevantan izveštaj ili indeks demokratije nije registrovao ili nagovestio takvo demokratsko „skliznjavanje“ Srbije u 2020. godini. Za razliku od Fridom hausa, ni EIU Democracy Index (indeks časopisa “The Economist”) ni BPT Index ne detektuju takvu transformaciju u Srbiji. Prema oba ova indeksa demokratije Srbija se svrstava kao demokratski režim čija je ocena značajno iznad definisane granice neophodne za sklizavanje u kategoriju tranzicionih / hibridnih režima“, napominje predsednica Vlade Srbije.

Foto:FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Prema njenim rečima, kada se uporede ocene Srbije u izveštaju za 2019. i izveštaju za 2020. godinu, jeste da u stvari nema većih razlika u rezultatima. Srbija je, dodaje ona, zadržala iste ocene po 6 od 7 indikatora, sa padom samo u jednoj oblasti od 0.25 poena (0,25 poena je minimalna promena rezultata koju država može da zabeleži u ovakvim izveštajima).

„Jedina kategorija u kojoj je zabeležen pad je kategorija korupcije, za koju je Srbija dobila ocenu 3,50, u poređenju sa prošlogodišnjom ocenom koja je iznosila 3,75. To što je Srbija stavljena u kategoriju hibridnih režima jedino je posledica najmanjeg mogućeg pada rezultata po pitanju korupcije u izveštaju „Zemlje u tranziciji 2020“, ističe u pismu.

Originalni dokument koji je premijerka Ana Brnabić uputila Fridom hausu, možete pogledati na linku.

 

Komentari

Vaš komentar