Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Viši sud u Kragujevcu odbacio je još jednu žalbu koalicije "Rača protiv nasilja" i to na prekoračenje roka za proglašenje zbirne liste, potvrđeno je portalu Nova.rs u ovoj koaliciji.

U koaliciji „Rača protiv nasilja“, koju čine Narodni pokret Srbije, Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka i Novo lice Srbije, istakli su za Nova.rs da „ovakvu odluku nikada ne bi doneo Upravni sud“ i dodali su da je ova odluka „posledica promene, Zakona o lokalnim izborima prošle godine, zbog toga što su prebacili nadležnost na Viši sud i dali nadležnost ovom sudu, odnosno sudijama parničarima“.

„Što, naravno, ne abolira sudije od odgovornosti, jer ipak odlučuju o upravno-pravnoj stvari, i niko im nije branio da se upoznaju sa sudskom praksom u sličnim ili istim pravnim stvarima. Da je ovu odluku razmatrao Upravni sud on bi je poništio, jer je jasno da akt koji nije donet u zakonskom roku ne može da opstane u pravnom prometu“, istakli su u „Rači protiv nasilja“.

Oni su dodali i da je sud „konstatovao da je lokalna izborna komisija ‘probila’ rok za proglašenje zbirne izborne liste.

„Ako je prihvatljivo prekoračenje rokova, kao što je sud u ovom slučaju utvrdio, znači li to da mi možemo da predamo listu na primer prekosutra? Pored toga, ta zbirna lista, nije imala ni pouku o pravnom leku, koji je isto obavezni element svakog rešenja koje izdaje nadležni upravni organ. To je razlog koji bi ovu žalbu učinio prihvatljivom da se našla na Upravnom sudu“, naveli su oni.

„Ovakvim postupcima OIK Rača i Viši sud u Kragujevcu uskratili su građanima ove jedinice lokalne samouprave Ustavom garantovano pravo da biraju između vlasti i opozicije. Naš poziv biračima će biti da listić za lokalne izbore učine nevažećim i na taj način izrazimo nezadovoljstvo prema svim postupcima ove vlasti u Rači“, dodaju još.

Podsetimo, prethodno je odbijena žalba na prigovor o odbacivanju liste „Rača protiv nasilja“, gde je Viši sud, kako je navela koalicija „Rača protiv nasilja“, tumačio na pogrešan način član 64 Zakona o izboru narodnih poslanika, odnosno naveo je da „sakupljanje potpisa mora da bude nakon zaključenog Aneksa koalicionog sporazuma, iako se Aneks nigde u datom članu zakona ne spominje“.

Tom odlukom je opoziciji, kako je ocenila ova koalicija, onemogućeno učešće na lokalnim izborima u Rači.

***

BONUS VIDEO – „Pobuna“ u Nišu zbog mešanja stranačkih kadrova u rad škola

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar