Foto:Filip Krainčanić/Vesna Lalić/Nova.rs, Shutterstock

Još u junu prošle godine portal Nova.rs je objavio informaciju da kompanija “Telekom Srbija” otvara kancelariju za lobiranje u Briselu. Manje od godinu dana kasnije izvestilac Evropskog parlamenta o napretku Srbije Vladimir Bilčik traži da se primedbe na poslovanje Telekoma izbrišu iz amandmana evroposlanika na njegov izveštaj. Cela priča zvuči neverovatno, ali izgleda da lobiranje u Briselu ipak nije uspelo, jer Bilčikov zahtev nije prošao.

Telekom Srbija je u više navrata bila pod lupom evropskih institucija zbog netransparetnog poslovanja. Ova kompanija se spominje u poslednja dva Izveštaja EP o napretku Srbije, za koje je nadležan upravo Vladimir Bilčik. Isključivo u negativnom tonu.

Kako je Nova.rs pisala još u junu prošle godine Telekom je tada intenzivno radio na otvaranju svoje kancelarije za lobiranje u Briselu. Cilj je bio da se njenim radom poboljša slika kompanije u Evropi, ali i da se lakše približe predstavnicima zvaničnih insitucija EU, s pretpostavkom da bi na taj način mogli da utiču i na određene odluke.

Slučajno ili ne, juče je evropski izvestilac za napredak Srbije Vladimir Bilčik tražio da se svako spominjanje Telekoma izbriše iz amandamana na njegov izveštaj o Srbiji za prošlu godinu.

Vladimir Bilčik Foto:FoNet/MC

S ovim predlogom Bilčik je juče došao na sastanak o usaglašavanju amandmana, rekao je za N1 izvor Evropskog parlamenta.

Kako je naveo taj izvor, usaglašavanje je trajalo tri sata, znatno duže nego što je uobičajeno, ali Bilčikovi predlozi nisu prihvaćeni.

„Deo o medijima i Telekomu Srbija, ostao je u tekstu amandmana na nacrt izveštaja“, navodi izvor N1 iz Evropskog parlamenta.

Prethodno se Telekom Srbija žalio Evropskoj uniji sa zahtevom da se ta telekomunikaciona kompanija izbriše iz amandmana na Bilčikov izveštaj, uz obrazloženje da nikada do sada nijedan javni organ niti sud nije utvrdio da su učestvovali u aktivnostima korupcije i organizovanog kriminala.

Pročitajte još...

Kad je reč o poslednjem izveštaju Vladimira Bilčika o napretku Srbije, grupa evroposlanika je podnela više amandmana, u kojima traži da se u izveštaj Evropske komisije uključi slučaj Telekoma Srbija i to u negativnom kontekstu.

Tako se u jednom od amandmana Telekom kritikuje kao instrument vladajuće stranke da utiče na medijsko tržište u Srbiji, dok se u drugom amandmanu telekomunikaciona kompanija u vlasništvu države kritikuje jer omogućava emitovanje kanala Russia Today.

U amandmanu koji se odnosi na oblasti korupcije i organizovanog kriminala, evroposlanici traže da se u tekst izveštaja o napretku Srbije uz afere Krušik, Jovanjica i Savamala, doda i Telekom, a nadležni organi pozovu da ispitaju te slučajeve.

BONUS VIDEO: Srbija nikad gore nije prošla: U izveštaju iz EU o Srbiji prvi put pomenuti afera Krušik i Telekom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar