Aleksandar Vučić u emisiji Hit Tvit na RTV Pink
Foto: Screenshot TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je na pitanje o povećanju cene struje u Srbiji rekao da će biti između osam i 10 odsto.

„Ključno takmičenje je ko će da privuče nove investitore. Zato mi povećavamo samo 8 do 10 odsto, a ne 80 odsto cene struje za investitore. Time čuvamo naša preduzeća i naše građane i zato plaćamo ogromne cene za energente, neće biti lako, može da dođe do raznih iskakanja, ali ako uspemo da sačuvamo mir i stabilnost na KiM verujem da ćemo izdržati zimu lakše nego mnogi drugi“, naveo je Vučić.

Vučić je tokom emisije Hit tvit naveo da je priliv stranih direktnih investicija u prvih 10 meseci 3,462 milijarde evra, što je za oko sedam odsto više nego prošle godine.

Predsednik je naveo i da je najava povećanja cene struje koje se navode u medijima od 70 odsto – laž.

„Ubedljivo najnižu cenu struje u Evropi imaju investitori i naši građani“, kaže Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je i da je cena litre ulja kod nas tri puta manja nego u Nemačkoj, a hleb tri do pet puta jeftiniji nego u Nemačkoj.

„Na jednoj nacionalnoj televiziji sam slušao kako su u Srbiji veće cene nego u Nemačkoj. To je takav bezobrazluk da nemam reči. Cena ulja u Nemačkoj je između 4,33 i 5,72 evra, a u Srbiji između 1,8 i 1,87 evra. U Srbiji je 0,45 Sava hleb, u Nemačkoj između 1,42 i 1,32 evra. Isto vam je i sa solju i sa brašnom i sa šećerom. Zašto vam je sve bolje nego u našoj zemlji? Zato što ne možete da živite bez mržnje“, kaže Vučić.

Vučić je pitao i šta je to loše da imamo 700.000 automobila više nego što smo imali.

„Plate su bile 330 evra, a danas su nam 646 evra, a već u januaru će biti 730 evra prosečna u Srbiji“, kaže Vučić.

Predsednik je naveo i da je predsedništvo uštedelo 31 odsto struje u odnosu na prošlu godinu, a vlada 18 odsto samo i da će tek da im uvede restrikcije struje.

„Bahato smo se odnosili prema struji. Budžet predsednika je zaista mali, mnogo manji nego u regionu. Meni veći ne treba. Zato što imam obezbeđenje, a njima treba gorivo da me voze po Srbiji“, naveo je on.

Vučić je kaže i da nam je „ovaj aranžman sa MMF-om dao dodatnu sigurnost i Jorgovanka i Narodna banka su odličan posao obavili“.

Predsednik je napomenuo, da uz inflaciju, uspevamo da održimo i stabilnost finansija, jer će plate da rastu osam odsto, penzije već rastu devet odsto, a od februara će ukupno 20,8 odsto biti veće penzije.

PROČITAJTE JOŠ:

„Držimo fiskalnu stabilnost, stopa javnog duga neće preći 57 odsto. A prosečna stopa javnog duga u Evropi je čak 94,2. Bolji smo za gotovo 40 indeksnih poena, i ljudi treba da budu ponosni“, rekao je Vučić.

Gorovorio je i o povećanju plata i penzija, kao i o trenutnoj situaciji u zemlji.

Plate će kod nas rasti mnogo više od inflacije, najavio je on i podsetio na povećanje penzija.

„Prosečna stopa javnog duga 94,2 odsto, a Srbija za gotovo 40 indeksnih procenata bolja od evropskog proseka. Danas je prosečna plata u Beogradu bila 806 evra, u Boru 800 evra, u Majdanpeku 850 evra“.

****

BONUS VIDEO: Vučić poslao Anu Brnabić u Berlin, a on „zabio glavu“ u Pasuljanske livade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare