FOTO: Nemanja Jovanovic / Nova.rs

Lider pokreta Dveri Boško Obradović krenuo je nedavno u kampanju „Oslobođenje“ koja je bazirana na peticiji protiv migrantske politike vlasti, a koja u potpunosti odvojena od kampanje bojkota koju zagovara zajedno sa ostalim članovima Saveza za Srbiju.

Izvršni direktor CeSID – a Bojan Klačar kampanju lidera Dveri opisuje kao “soliranje” i podseća da ovo nije prvi put da Obradović sa svojom partijom “iskače iz nekih okvira koje je definisao Savez za Srbiju”. 

“Ono što je meni paralelno sa tim soliranjem je da su, u suštini, reakcije ostalih lidera SzS – a mlake ili izostale”, kaže Klačar za Nova.rs.

Razlog izostanka reakcije na Obradovićevo soliranje, Klačar veruje da dolazi uz neku vrstu prećutne saglasnosti i ne možda nužno i sa oduševljenjem ostalih partnera.

Klačar dodaje i to da je moguće da su se odlučili da ne talasaju i ne izazivaju dodatne deobe u okviru samog SZS – a uz ocenu da Obradovićeve aktivnosti ne moraju nužno da znače lošu stvar za bojkot jer se šansa za povećanje uspeha bojkota nalazi u činjenici da ovakve aktivnosti mogu na neki način da ogade politiku jednom ne malom broju ljudi.

Lider Dveri je prvi upao u zgradu Radio televizije Srbije tokom protesta, udarao zastavom o vrata Skupštine, a najnovije aktivnosti dverjana najavljuje upravo Obradović na svom tviter nalogu gde se može videti kamionom sa posterom migranata sa natpisom „da li su ovo žene i deca migranti“ i najavom peticije protiv migrantske politike lokalnih vlasti.

„Karavan Dveri – Oslobađanje Srbije krenuo je danas iz Čačka! Želimo da dođemo do svakog građanina i upoznamo ga sa razlozima bojkota izbora, kao i posledicama i opasnostima migrantske krize“, naveo je Obradović u jednom od svojih tvitova.

To je politika kontinuiteta, objašnjava Klačar, jer Obradović nije ponudio ništa novo što već ranije nije govorio i to jeste neka vrsta antimigrantske politike koja je na tragu nekih stranaka desnice po Evropi. 

„Njihov bojkot izbora u situaciji kada gomila desničarskih partija izlazi na izbore, a zagovara isto ili slično, znači potencijalno gubljenje birača za Dveri tako da oni kroz ovu kampanju pokušavaju da jednim udarcem ubiju dve muve“, smatra Klačar.

„Obradović ni na zemlji ni na nebu“

Nesumnjivo je da Obradović pokušava da se istakne kad za to ima priliku, pa je tako govorio i na skupu kampanje bojkota na Đačkom trgu u Kragujevcu dok se okupljenim građanima nisu obratili drugi lideri SzS – a poput Dragana Đilasa i Zorana Lutovca iako su bili prisutni.

„Boško Obradović je vidljiviji i od Dragana Đilasa koji je nesumnjivo lider opozicije, a delovanje Dveri se svelo na Obradovića i za njih je to posebno problematično. Učlanjenjem u SzS pokušali su da svoju politiku i lični imidž približe centru i da se odmaknu od desnice, izvesno je da su u tome uspeli, ali sa ovom kampanjom pokušavaju da reše situaciju u kojoj su se našli ni na nebu ni na zemlji jer su se zaglavili i ostali su neprihvaćeni i sa jedne i sa druge strane“, naveo je Klačar i dodao da Dveri pokušavaju da se malo homogenizuju na temama koje su povoljne za desničare jer je jasno da oni ne mogu sebi da pruže taj luksuz da još malo omekšaju.

Obradović je najavio da će u toku kampanje za bojkot izbora u kojoj će građane upoznati sa razlozima bojkota Skupštine i bojkota izbora, upoznati i sa 55 mera Dveri za poboljšanje života u Srbiji, kao i sa porodičnom politikom te stranke.

On je dodao da u okviru kampanje informišu građane o opasnostima i posledicama migrantske krize i skupljaju peticiju protiv migrantske politike vlasti.

Protiv antimigrantske kampanje oglasili su se pojedinci iz redova opozicije među kojima su i oni koji su članovi Demokratske stranke koja čini SzS.