Foto: NOVA S

"Na ovim izborima ogoljena je totalitarna i besmislena varijanta izlaska na izbora i pokazalo se koliko je bojkot jedno ozbiljno političko sredstvo“, rekao je lider Dveri Boško Obradović u današnjoj emisiji "Probudi se".

Obradović je naveo da kada najveća opoziciona grupacija ne učestvuje na izborima, to pokazuje da postoji ozbiljan problem sa demokratijom.

„Mi smo unapred znali da će sve biti farsa i jedna vrsta izbornog kriminala“, istakao je Obradović. „Znali su da će izlaznost biti debelo ispod 50 odsto, kako se i ispostavilo, i zato su odmah počeli da izlaze sa podacima o visokoj izlaznosti.“

Za vladajuću stranku je najveći poraz jednostranački parlament, istakao je Obradović.

„Ako gledate stari cenzus od 5 odsto, niko ga nije prešao osim SNS i SPS“, rekao je lider Dveri i dodao da je bojkot uspeo i da je vlast potpuno delegitimisana, što znači ozbiljnu političku krizu i podrazumeva vanredne izbore na svim nivoima.

Na pitanje kakav je dalji plan opozicije u bojkotu, Obradović je odgovorio da će tražiti vanredne izbore, ali po novim pravilima.

On je dodao da će ovo biti test i za Brisel i zapadne demokrate koje „ćute dok u Srbiji vlada diktatura“ i da li će demokratski svet konačno progovoriti o ovdašnjem nedemokratskom sistemu, ali da je glavna reč građana.

Foto: NOVA S

Pročitaj i:

„Rešenje je prelazna tehnička vlada koja će garantovati fer izbore“, istakao je Obradović. „Naše je da ostanemo ujedinjeni i aktivni, kao i da insistiramo na prelaznoj vladi i poštenim izborima.“

On je naveo i da u opoziciji ima „Vučićeve opozicije“ koja je služila da izborima da legitimitet i da je reč o strankama koje su imale više potpisa nego glasova, a da postoji mogućnost da se u narednim danima „nešto šteluje“ kako bi se stvorio privid opozicije u parlamentu.

„O Vučiću znamo sve, opozicija i građani, i ključno je da mi sada objasnimo građanima ko smo mi, šta im nudimo i kakva će Srbija biti posle pada Aleksandra Vučića“, rekao je Obradović. „Moramo da od građana tražimo podršku za program buduće vlade, a ne podršku za Vučićev pad.“

Obradović se dotakao i pitanja Kosova i istakao da će svaka odluka koju Aleksandar Vučić bude doneo sa Hašimom Tačijem biti poništena jer neće imati legitimitet.

„Kako da o sudbini Kosova odlučuje Skupština u kojoj nema opozicije?“, rekao je Obradović i dodao da ne očekuje da će se Aleksandar Šapić koji je prešao cenzus ponašati kao opozicija.