FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je da odmah po okončanju vanrednog stanja treba formirati prelaznu vladu stručnjaka i ocenio da je aktuelna Vlada Srbije "definitivno pala na ispitu" u vanrednim okolnostima.

„Ako je predsednik Srpske napredne stranke zaista mislio da smo u ratu kada je protivustavno uveo vanredno stanje, onda je pre toga trebalo zakazati zasedanje Narodne skupštine i formirati Vladu nacionalnog jedinstva i spasa sastavljenu od nestranačkih ličnosti, jer su gradjani izgubili poverenje u sadašnju vlast koja se veoma neozbiljno i neodgovorno ponela prema opasnostima širenja epidemije“, naveo je Obradović.

U pisanoj izjavi za medije Obradović je dodao da bi ta nova vlada odmah proglasila vanrednu situaciju, dok je Skupština Srbije prema daljim potrebama sprečavanja širenja pandemije mogla da uvede i vanredno stanje, jer bi na taj nači bila ukinuta podela na vlast i opoziciju i objedinjene sve snage u borbi za zdravlje stanovništva.

„Tako se državni interes stavlja iznad partijskog, a ne kao što je sada slučaj da se čitava ova situacija koristi za predizborni marketing Aleksandra Vučića koji se u sve meša i preuzima nadležnosti i ulogu struke i nadležnih državnih organa“, naveo je Obradović.

On je ocenio da u Srbiji ima najviše zaraženih na Balkanu sa najmanje urađenih testova i da se kasni sa merama koje su skoro svi drugi već uveli, a kako je dodao, dok se virus širio svetom vlast u Srbiji raspisivala je izbore i sakupljala potpise „za sebe i svoje opcije u lažnoj opoziciji“.

„Dok su drugi uvodili vanredne situacije – oni su se smejali virusu i pozivali narod da ide u šoping u Milano. Tvrdili su da je ovo slabiji virus od sezonskog gripa i da neće biti nikakve zabrane skupova i zatvaranja škola, a onda su protivustavno uveli vanredno stanje, a ne vanrednu situaciju, i sve zatvorili“, navodi Obradović.

On je istakao da je izbor prelazne, tehničke vlade „jedino logično rešenje“ i „prioritet svih prioriteta čim sve ovo prodje“.

„To je jedino rešenje da se vrati poverenje gradjana i normalan politički život posle pandemije. Sada, bez obzira na sve, svi treba da se posvetimo zaustavljanju širenja nove zarazne bolesti i pobedimo u ovoj najznačajnojoj borbi za zdravlje ljudi“, dodao je Obradović.