FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović rekao je danas da paket mera pomoći privredi ne može da donese Vlada, već jedino Skupština Srbije i zatražio da se "paničari" sa vlasti "sklone u stranu".

„Budući da je uredbom Vlade Srbije ukinuta Narodna skupština i protivustavno uvedeno vanredno stanje zaboravili smo i da postoji Skupština kao najvažnija državna institucija. Nijedan zakon, niti druga važnija državna odluka, ne može biti doneta bez potvrde Skupštine. To važi i za novi paket mera za podršku privredi i građanstvu“, naveo je Obradović u pisanoj izjavi.

On je dodao da je predloženi finansijski paket Vlade „zapravo jedan veliki rebalans budžeta“ i dodao da je jedini ovlašćeni državni organ za donošenje takvih mera Skupština Srbije.

„Brojni parlamenti sveta su zasedali u prethodnim danima i usvajali svoja programska rešenja za saniranje negativnih ekonomskih posledica pandemije, ali to nije slučaj u Srbiji jer je izvršna vlast kod nas brutalno ukinula Parlament. Ovo je klasičan državni udar i krajnje nedemokratski akt kojim se produbljuje lični režim i diktatura u našoj zemlji“, rekao je Obradović.

On je ocenio da je poruka vlasti koju su građani sinoć dobili putem SMS-a „uznemirujuća“ i da je to nedopustiv način za komunikaciju sa javnošću, koji samo dodatno podiže paniku.

„Panika nam u ovom času nikako nije potrebna. Oni na vlasti koji su prešli put od najsmešnijeg virusa do policijskog časa od 24 sata dnevno treba da se povuku u stranu, a odnose sa javnošću prepuste stručnjacima“, rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima, nema razloga da veći broj doktora koji imaju mnogo posla „gubi vreme“ na konferencije za medije, da je dovoljno da jedan od njih pruži sve potrebne informacije na jedan smiren i ozbiljan način.

Obradović je ocenio da će tako građani „steći imunitet na širenje panike“ i neće biti uznemireni porukama vlasti više nego što je realna briga svakog građanina Srbije.

„U tom smislu, posebno je lekovito odsustvo predsednika Srpske napredne stranke koji spada u najveće paničare i kome treba zabraniti javno pojavljivanje u ovo vreme, bez obzira što znamo koliko mu je važna predizborna kampanja o kojoj jedino misli i čime se bavi čak i u ovim vanrednim okolnostima“, kazao je Obradović.

On je pozvao građane da poštuju propisane mere fizičkog distanciranja i druge savete zdravstvenih radnika.

„Siguran sam da ćemo se izboriti sa ovom zaraznom bolešću“, rekao je Obradović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram