Boško Obradović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Lider Dveri Boško Obradović vratio se u studentske klupe. Upisao je master studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na smeru "Izbori i izborne kampanje", a kako pojašnjava u izjavi za portal Nova.rs, ne može se povući nikakva paralela između ove njegove odluke i toga što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno ponovo postao student.

Aleksandar Vučić u studentskoj klupi – bila je vest koja je obeležila dan, a sasvim sigurno i nekoliko narednih.

Sada je na neki način dobio parnjaka u opoziciji.

Obradović kaže da postoji značajna razlika.

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

„Ne potcenjujem ničiju želju za znanjem i ličnim usavršavanjem, kao i otkrivanjem novih životnih interesovanja. Aleksandru Vučiću se može zameriti mnogo toga i nema sumnje da sam u tome prednjačio poslednjih godina, ali jedna stvar je za pohvalu: spreman je da stalno uči i da se usavršava. Drugo pitanje je u koje svrhe upotrebljava svoje talente i znanja. Postoji jedna značajna razlika između naših studiranja pod stare dane: predsednik SNS svaku svoju aktivnost gleda isključivo kroz politički marketing. Ja sam se trudio da master studije upišem van očiju javnosti, bez kamera i bilo kakve pompe, upravo sa ciljem da nešto zaista i naučim i potom mogu da primenim u praktičnoj politici. Ne mora i nema smisla da se sve pretvori u marketing“, kaže Obradović i dodaje:

„To je inače jedan od velikih problema savremene srpske politike, jer je ispražnjena od sadržaja, više nisu važne ni ideologije ni politički programi već je sve pretvoreno u politički marketing. A politički marketing nije politika. Uloga Srpskog pokreta Dveri i mene lično jeste da vratimo ideje i vrednosti u srpsku politiku“.

Na pitanje šta ga je ponukalo da, kako kaže „pod stare dane“, upiše master studije odgovara:

„Smatrao sam da kao neko ko pretenduje da se bavi politikom i vodi državu treba da usavršim svoja osnovna politikološka znanja. Svi mi koji smo samouci u politici trebalo bi da steknemo i razna formalna fakultetska ili druga znanja i veštine kako bismo bili bolji u ovom veoma specifičnom zanatu, kao i svi drugi ljudi koji stalno rade na sebi i napreduju u svojim zanimanjima. Inače ispada da se jedino u politici nekako podrazumeva da je svako rođen za politiku i da nema potrebe ništa da čita i uči. U Srbiji je za bilo koji ozbiljan posao potrebna stručna sprema izuzev za politiku. Lično smatram da u našu politiku moraju hitno da se vrate politička pismenost i kultura, dijalog i debata, kako bismo obnovili urušenu demokratiju i kako nam građani ne bi bežali iz politike i od učešća na izborima, kao i iz zemlje“.

Simbolično ili ne, između više ponuđenih master programa na Fakultetu političkih nauka, izabrao je „Izbore i izborne kampanje“.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Već duže vreme bavim se temom reforme izbornog sistema u Srbiji, a o tome se na ovim master studijama dosta govori i postoji bogata literatura. Nadam se da ću uspeti da dođem i do završnog master rada koji bi bio na ovu temu, jer smatram da Srbija ima jedan od najlošijih izbornih sistema. Inače, ovakav izborni sistem ne postoji u uporednoj praksi u Evropi i svetu. Ili smo mi izmisli nešto najbolje na svetu što drugi ne primećuju, ili smo ostali crna rupa u savremenim demokratijama. Dovoljno je da vam to ilustrujem sa nekoliko napomena: u svakom skupštinskom sazivu više od pola opština u Srbiji nema svog predstavnika, dok narodni poslanici iz Beograda često čine i polovinu od ukupnog broja parlamentaraca. Građani nemaju mogućnost da biraju narodne poslanike i odbornike po imenu i prezimenu već mogu samo da glasaju za partijsku izbornu listu. Samim tim ne znaju ni ko ih predstavlja niti su poslanici odgovorni biračima već isključivo partijskom vrhu koji ih je i delegirao u parlament“, kaže Obradović.

Prema njegovom mišljenju, zato se dešava naopaka demokratska praksa da Vlada kontroliše Skupštinu umesto da Skupština kontroliše Vladu.

„Posle izbora često nastaju koalicione vlade za koje niko nije glasao, kao što se uz veće stranke koaliciono šlepuju male strančice koje tako postaju parlamentarne a samostalno nikada ne bi mogle da pređu cenzus. Evo samo ovih nekoliko ilustracija vam govori koliko je zarđao naš izborni sistem i da hitno mora da se menja. Srpski pokret Dveri je inicirao da se promena izbornog sistema uvrsti kao tema u budući dijalog između vlasti i opozicije, jer ima dovoljno vremena za potrebne reforme do sledećih izbora“, zaključuje Obradović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar