Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je da taj pokret neće učestvovati na predstojećim izborima, već kreće u kampanju za odlaganje izbora.

„Srpski pokret Dveri ostaje veran potpisu u Sporazumu s narodom i neće na izbore niti na jednom nivou. Mi smo od danas u aktivnoj predizbornoj kampanji, ali ne iza izbore 21. juna, već za one sledeće izbore“, rekao je Obradović na konferenciji za novinare u holu Skupštine Srbije.

On je naveo da su predstojeći izbori antidemokratski, protivustavni i zdravstveno nebezbedni, te da ne postoji nijedan razlog iz sfere zdravstva ili demokratskih standarda, kojim bi se oni mogli opravdati.

Obradović je izjavio da je bojkot „mrtva priča“, a da su spremni da sarađuju „samo sa onima koji će se boriti za odlaganje izbora zakazanih za 21. jun“.

„Tokom ove nedelje izlazimo sa novim manifestom za novu političku realnost. Pozivam sve kolege iz opozicije koji su u bojkotu izbora i koji se slažu da je dosadašnji bojkot mrtav da se ujedinime u zajednički front i krenemo u organizovane akcije za odlaganje izbora za kraj ove godine“, istakao je lider Dveri.

„Pobuna protiv vlasti u vidu gerilskih akcija“

On je izjavio da sve ono što je Savez za Srbiju radio prethodnih meseci je pasivan bojkot koji ne vodi ničemu i naveo da će pobuna protiv aktuelne vlasti biti u svim vidovim „gerilskih akcija“ protiv vlasti, koje su Dveri demonstrirale prethodnih dana, korišćenje svih pravnih, odnosno ustavnih procedura za poništenje neustavnog izbornog procesa, svi vidovi građanske neposlušnosti, protesti usred narodnog nezadovoljstva koje građani ispoljavaju svako veče u 20.05…

„Sve to spada u aktivan bojkot, samo ne tvitovanje. Ne mogu da ostanem u kilavom savezu koji je za pasivan bojkot, gde sedmimo kući i tvitujemo. Obaviću razgovore sa svim ljudima iz SzS i svim našim akterima političke scene, parlamentarnim i vanparlamentarnim, sa svima koji su spremni na pobunu protiv ove vlasti i aktivan bojkot“, rekao je Obradović.

Obradović je rekao da će pokret Dveri, u slučaju da Republička izborna komisija sutra nastavi izborni proces, Ustavnom sudu predati zahtev za vanrednu pravnu meru prekida izbornog procesa i oscenu ustavnosti i zakonitosti ako danas promene dva ključna izborna zakona budu izglasana.

„Nigde se zakoni ne menjaju pred izbore“

„Danas vladajući režim, 45 dana pred izbore, menja dva ključna zakona izborna zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima. Po jednom zakonu izbori su raspisani, predate su liste… Danas se ti zakoni menjaju i sutra će RIK doneti novi izborni rokovnik. To je direktno kršenje Ustava. Nigde se ne menjaju izborni zakoni pred izbore, a kamoli da imate isti izbroni proces koji se odvija po različitima zakonima. Bude li Ustavni sud i dalje u samoizolaciji, mislim da mi više Ustavni sud nemamo i da ćemo morati da se obračunamo sa antiustavnim Ustavnim sudom Srbije”, rekao je lider Dveri.

Promenama zakona omogućeno je da se potpisi koji učesnici u predizbornoj trci budu prikupili mogu sada da se overavaju ne samo kod notara, već i u matičnim gradskim i opštinskim službama.

„To nisu mogli oni koji su potpise skupljali pre vanrednog stanja. Na taj način oni su diskriminisani. Jasno je da je Vučićev motiv da što više njegove lažne opozicije učestvuje na izborima“, dodao je Obradović.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare