Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Lider Dveri Boško Obradović je potvrdio da je 15 članova Dveri, među kojim su i visoki funkcioneri te stranke, uhapšeno danas nakon protesta su održanih na stepeništu ispred glavnog ulaza Skupštine Srbije. On je istakao da je pravo pitanje zbog čega policija nije uhapsila njega i ostale narodne poslanike koji su organizatori protesta.

Obradović je došao u Prekršajni sud u Ustaničkoj ulici kako bi ispratio šta se dešava sa članovima njegovog pokreta koji su prethodno privedeni u policijskim stanicama Savski venac, Vračar i Stari Grad.

Među uhapšenima su potredsednik Izvršnog odobra Dveri Slaviša Miletić i potpredsednik pokreta Dveri Milovan Jakovjević.

Jakovljević objašnjava za Nova.rs da su članovi Dveri privedeni po raznim osnovama i, kako kaže, u njegovom i Miletićevom slučaju nije bilo elemenata za krivično gonjenje, već samo za prekršajno procesuiranje.

„To je još jedan u nizu Vučićevih igrokaza. Oni su uzurpirali institucije i igraju se sa životima ljudi“, kaže Jakovljević i poručuje da nema povratka na tiraniju i diktaturu.

„Neko ko može da se pomiri sa poniženjem nek ide na kanabe kod Vučića. Srbija se budi i neće se umiriti“, poručuje on.

Potpredsednik Izvršnog odbora Dveri Slaviša Miletić, ističe da je način na koji su oni bili uhapšeni biospektakularan i da to svedoči o tome koliko je zapravo strah vladajuće stranke.

„Nas je uhapsio UKP (Uprava kriminalsitičke policije) na način koji odgovara nekim najookorelijim kriminalcima. Zašto se UKP ne bavi hapšenjem ljudi koji zaista treba da budu iza rešetaka“, upitao je Miletić, navodeći da im čitavo vreme nije bilo jasno zbog čega su oni uhapšen.

Boško Obradović je naveo da su među uhapšenim pripadnicima pokreta Dveri članovi iz Beograda, Velike Plane i Požarevca.

Obradović je za Nova.rs rekao da je,  nakon reakcije advokata, suđenje dvojici članova Dveri odloženo za 19. maj, i dodaje da se u prijavi navodi da su sprečavali ulaz ministra zdravlja Zlatibora Lončara i vikali mu „Lončare lopove“

Kako kaže, uhapšeni su zadržani u policijskim stanicama Savski Venac i Stari Grad i nakon nekoliko sati zadžavanja prebačeni su u prekršajni sud u kojima upravo kreću suđenja, kaže Obradović, dodajući da je pet članova ovog pokreta pušteno na slobodu zato što je policijska prijava bila neuredna i nekompletna, pa je dežurni prekršajni sudija zbog toga odbacio prijavu i zatražio da se ona iznova uredi i ponovo dostavi tom sudu.

„Petorica od petnaestorice su na slobodi, a videćemo šta će dalje biti i kako će teći postupak. U zavisnosti od toga kako će se prekršajni sudija postaviti prema novoj prijavi. Desetori ostalih uhapšenih članova Dveri i dalje čekaju na suđenje. Jasno je da je krenula represija protiv Dveri zbog izrazitog bunta protiv ove vlasti“, kazao je Obradović, pozivajući građane da izađu na ulice i da se ne mire, kako kaže, sa diktaturom i nenormalnom vlašću.

„Pravo je pitanje zašto mene nisu uhapsili“

Obradović je poručio da hapšenja njihovih članova neće zastrašiti Dveri, te da je pravo pitanje zbog čega on nije uhapšen kao jedan od organizatora protesta, navodeći da je to pitanje postavio i u policijskim stanicama koje je obišao.

„To je bilo moje glavno pitanje u PS Vračar kad sam otišao da vidim ko je uhapšen. Došao sam, prijavio se i rekao da sam ja organizator današnjeg protesta ispred Skupštine Srbije, zajedno sa ostalim kolegama narodnim poslanicima – Marijom Janjušević, Draganom Vesovićem i Ivanom Kostićem. Naveo sam da samo mi možemo da budemo odgovorni,za nešto što se tamo desilo. Hapšenje naših kolega po parkovima, garažama i haustorima, nakon završetka protesta, govori koliko su se oni zapravo uplašili“, konstatuje Obradović.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare