Bosko Obradovic i Vladan Glisic
Boško Obradović i Vladan Glišić Foto:FoNet/Zoran Mrđa/Ivan Dinić/Nova S

Lider Dveri, Boško Obradović izjavio je da je raspoložen da sedne sa svakim srpskim rodoljubom i razgovara o ujedinjenju u jedan nacionalni front na svim prihvatljivim temeljima. To predstavlja, kako je rekao, očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, porodicu na prvom mestu, ekonomski i ekološki patriotizam, kao i promenu sistema. U delu javnosti se takav poziv tumači kao mogućnost osnivanja saveza sa Zavetnicima. Obradović tvrdi da to ne ide u tom pravcu.

Srpski pokret Dveri trenutno ne pregovara ni sa jednom drugom političkom organizacijom o ujedinjenju, već smo u samostalnoj predizbornoj kampanji „Od porodice do porodice” širom Srbije i promovišemo naš program „Promena sistema – sigurnost za sve”, izjavio je za Nova.rs lider tog pokreta, Boško Obradović.

Boško Obradović Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

„Pretpostavljam da te razne neproverene glasine kreću nakon moje javno iskazane ideje da patriotska opozicija treba dobro da razmisli zašto rasipa preko 20 odsto patriotskih glasova koji propadaju zato što većina izlazi na izbore samostalno i ostaje ispod cenzusa. Razumem da je veoma teško da dođe do razgovora i dogovora između onih koji su bojkotovali prošlogodišnje izbore, kao što su Srpski pokret Dveri i Narodna stranka, i onih koji su na njih izlazili, kao što su DJB, POKS, DSS ili Zavetnici. Ali nisam siguran da nam je to pametno jer ako bismo se udružili postali bismo druga najjača politička opcija posle SNS, imali bismo veliki broj patriotskih narodnih poslanika u parlamentu i sprečili svaki pokušaj izdaje nacionalnih i državnih interesa u budućnosti od strane bilo koje vlasti. Ovako rascepkani tavorimo sa rejtingom i šaljemo poruku nesloge i nemoći za preko 20 odsto patriotskih birača koji neće da glasaju za SNS i SPS već hoće za patriotsku opoziciju“, naveo je on.

Razume, kako kaže, i bojazan da se onda među njima može sakriti neko ko je režimski satelit i ko će posle izbora preći u tabor SNS kao nedavno SPAS, ali to ne može biti razlog da ostanu podeljeni i propuste šansu.

„Moj predlog je da u ovaj tabor ujedinjenih patriota uđu samo oni koji su spremni da se javno obavežu da posle izbora nema saradnje sa SNS“, istakao je Obradović.

Na naše pitanje, povodom spekulacija u javnosti da se Dveri, navodno, ujedinjuju sa Zavetnicima i da je predlog da Vladan Glišić bude predsednički kandidat te opcije, lider ovog pokreta kategorično to negira.

„Drago mi je da Vladan Glišić nije postao deo vladajuće većine u Narodnoj skupštini, ali imam utisak da i dalje luta u svojoj političkoj karijeri i ne razumem šta tačno radi i hoće. Dobro je ako smo na istoj opozicionoj strani. Srpski pokret Dveri je otvoren za razgovor sa kolegama u opoziciji o zajedničkom predsedničkom kandidatu, kao što smo spremni i da imamo svog kandidata ako ne dođe do zajedničkog dogovora. Više puta sam rekao i ponoviću kako za mene izgleda idealni foto-robot tog potencijalnog zajedničkog predsedničkog kandidata ujedinjene opozicije koji bi mogao da se ozbiljno suprotstavi Vučiću – to treba da bude ugledna nestranačka javna ličnost sa uspešnom karijerom, dokazani patriota, demokrata i crkven čovek, kome je porodica na prvom mestu, ko je za očuvanje KiM u sastavu Srbije, ko se zalaže za ekonomski i ekološki patriotizam i kome je stalo do promene kompletnog korumpiranog političkog sistema u Srbiji a ne samo vlasti. Eto kratkog i efektnog poliitčkog programa budućeg predsedničkog kandidata za koji bi glasalo više od 50 odsto građana Srbije, pa i mnogi dosadašnji birači vladajućih stranaka“, smatra Obradović.

Glišić: Sve mi liči na manevar Zavetnika

Vladan Glisic
Vladan Glišić Foto:FoNet/Milica Vučković

Sa druge strane, samostalni narodni poslanik u republičkom parlamentu Vladan Glišić kaže za Nova.rs da je vest o svojoj kandidaturi za prvog čoveka Srbije video u medijima.
„O tome je preramo govoriti, a sve mi ovo liči na mali manevar Zavetnika. To je sve na dugom štapu, treba se izboriti za izborne uslove koji nisu monopol stranaka, već treba da se tiču svih građana naše zemlje“, rekao je on.

Glišić kaže da je iz pregovora isključena nestranačka javnost što, po njegovoj oceni, nije dobar put.

Prema njegovim rečima, mnoge stvari treba da se promene da bi se utvrdilo ko će biti predsednilki kandidat.

„Ima dosta javnih ličnosti koje bi to mogli da budu, ali samo pod poštenim uslovima. To, takođe, mora biti dogovor celokupnog društva, a ne stranačke interne komunikacije“, naglasio je Glišić.

On ocenjuje, da pitanje medija mora da se postavi u dubljem i širem društvenom smislu, a ne samo o tome koliko će se koji politički predstavnik, bilo vlasti, bilo opozicije, slikati u njima.

„Nama je neophodna dubinska promena medijskog sistema koji bi pokrenuo društvene debate. Time bi se stekla mogućnost da se na televizijama pojavljuju ljudi koji su najupućeniji u aktuelne probleme bez obzira na stranačku pripadnost“, smatra Glišić.

O mogućnosti da Vladan Glišić bude predsednički kandidat imaju stav i predstavnici vlasti.

Sumnjam da Boško Obradović ima dovoljno pameti da podrži jedinog opozicionog poslanika, u trci za predsednika Srbije, ocenio je za Nova.rs potpredsednik SNS iz Čačka, Bratislav Jugović.

„Kada bi on to prihvatio poslao bi veoma pozitivan signal nekadašnjim biračima Dveri. To bi značilo da Boško izlazi iz višegodišnjeg ludila i da se vraća na fabrička podešavanja“, rekao je on za naš portal.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar