Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Na sednici Vlade juče je usvojen Predlog zakona o budžetu za 2022. godinu, a kako je najavljeno, on će biti prosleđen Skupštini Srbije na usvjanje do kraja ovog meseca.

To je i najvažniji zakon iz kog se vidi kako će državne institucije trošiti novac građana Srbije u narednoj godini. Njega je Vlada objavila na svoj sajtu i možete ga pročitati na ovom linku.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su tim dokumentom planirani javni prihodi u iznosu od 1.516,8 milijardi dinara i rashodi od 1.717 milijardi dinara, što znači da je planiran deficit republičke kase od tri odsto.

„Budžet će biti apsolutno razvojni. Opet se radi o rekordnom iznosu investicija, ondosno o 486 milijardi dinara na nivou opšte države, što će biti usmereno na kapitalne investicije“, rekao je Mali.

Dodao je da će naredne godine biti nastaljen veliki investicioni ciklus ulaganja u autoputeve, škole, bolnice, ekologiju, odnosno izgradnju fabrika za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizaciju, i sve drugo što podiže kvalitet života građana Srbije.

On je precizirao da će u skladu s tim Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture imati veći budžet od ovogodišnjeg za 83,71 milijardu dinara, Ministarstvo porosvete, nauke i tehnološkog razvoja će raspolgati sa 17,1 milijardom dinara više nego 2021. godine, a budžet Ministarstva zaštite životne sredine će biti veći za sedam milijardi dinara.

„U budžetu je planirano povećanje penzija po švajcarskoj formuli od 5,5 odsto. Uz to smo obezbedili novac za isplatu 20.000 dinara svakom penzioneru u februaru naredne godine. Kada se to sabere sa ovih 5,5 odsto, to je povećanje u masi za penzije od čak 11,2 odsto“, rekao je ministar Mali.

Naveo je da će plate u vojsci, socijalnim službama i zdravstvu biti uvećane za osam odsto, a ostalim zaposlenima u javnom sektoru sedam procenata, što ukupno čini povećanje zarada od 7,3 odsto.

BONUS VIDEO Javni servis i dijalog: Buka i bes na RTS-u

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar