Foto: Promo

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenilo je danas da "targetiranje i vredjanje" novinarke Newsmax Adria Jasmine Dobrilović i novinara Danasa i portala Žig info sprečava informisanje u javnom interesu i doprinosi polarizaciji društva.

Kako je NUNS istakao, u poslednjih nedelju dana ti novinari izloženi su kontinuiranim napadima, omalovažavanjima i vređanjima od javnih funkcionera koji su dužni da odgovaraju na pitanja novinara.

NUNS je podsetio da novinarska profesija nije i ne sme da bude u službi politikantskog potkusurivanja, niti služi za predizborne okršaje sa političkim rivalima, i da niko ne sme, pogotovo predstavnici vlasti, da se na takav način ophodi prema novinarima.

„Poslednjih godina sve je češća praksa nosilaca državnih funkcija da etiketiraju pre svega profesionalne novinarke i novinare, te da ih obeležavaju kao pripadnike političkih organizacija, a neretko ih nazivaju i stranim plaćenicima i domaćim izdajnicima“, dodao je NUNS.

NUNS je poručio da će svakako sve slučajeve registrovati u Bazi napada i pritisaka na novinare kao i u svojoj regionalnoj bazi SafeJournalists.net, a kolegama i koleginicama pružiti svu neophodnu zaštitu i pomoć.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar