Foto:N1

Advokat Jovica Todorović, iz Narodne kancelarije Narodne stranke Beograd, izjavio je danas da je uspostavljena "kriminalna sprega" javnih izvršitelja, nekih advokata i javnih komunalnih preduzeća kojom se otima ogroman novac najsiromašnijih građana i slivaju u privatne džepove umesto u javne budžete.

Narodna stranka zahteva da nadležni organi istraže tu spregu i da odgovaraju svi koji su na ovaj način, a na štetu građana i javnih budžeta, ostvarili protivpravnu imovinsku korist. Siromašnima se „guli koža s leđa“ čim zadocne s plaćanjem komunalija, koje često ne mogu da plate jer su ostali bez posla ili imaju male penzije, rekao je Todorović.

Zahtevamo i da advokatske komore zabrane ovakav rad advokata i da sve koji su se bavili fiktivnim pružanjem pravne pomoći sankcionišu, kao i Komora javnih izvršitelja revidira njihovu tarifu tako da iz nje isključi naplatu troškova za radnje koje javni izvršitelj nije preduzeo, dodao je on, saopštila je Narodna stranka.

Todorović je istakao da je najvažnije zakonom zabraniti naplatu novčanih potraživanja javnom prodajom nepokretnosti koja predstavlja dužnikov jedini dom.

Todorović je naveo da je prinudno iseljenje porodice Lalović u Beogradu izazvalo zgroženost i zabrinutost građana zbog brutalnosti kojom je sprovedeno, čime je skrenuta pažnja javnosti na rad javnih izvršitelja.

Todorović je istakao da ne postoje zakonske prepreke da se potraživanja po osnovu komunalija ne mogu naplatiti prodajom nekretnine u kojoj dužnik živi.

Dakle, dug po osnovu iznošenja đubreta, ako osiromašeni građanin ne može da ga plati, može da dovede do javne prodaje stana ili kuće koji su mu jedini krov nad glavom, što se u nekim slučajevima i dogodilo, ukazao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare