Foto: Promo

Nova stranka saopštila je danas da se iza "navodno nezavisne institucije Regulatornog tela za elektronske medije (REM) krije režim koji brutalno kontroliše medije".

„Odgovornost za slobodu medija treba da preuzme neka državna institucija, recimo Vlada Srbije ili Ministarstvo informisanja. Regulatorno telo za elektronske medije (REM) može da bude samo korektivni faktor“, saopšteno je iz Nove stranke za Udruženje novinara Srbije (UNS).

Samoregulatorno telo za štampane i onlajn medije – Savet za štampu, poručuju iz Nove stranke, „ima značajnu ulogu i svoj posao radi solidno“.

Ipak, kako je istaknuto, „odgovornost mora biti na državnim organima, jer se oni u protivnom kriju iza takozvane nezavisnosti regulatornog tela“.

Slobodni mediji, uz utemeljene demokratske institucije, podseća Nova stranka, „osnova su demokratskog društva u kome je javnost podataka, koji su od važnosti za život građana i države, najbolja zaštita od kriminala, korupcije, fašizma i primitivizma“.

„Obeležje objektivnih i profesionalnih medija“, stav je Nove stranke, mogli bi da ponesu pojedini nedeljnici, „poput NIN, Vremena i Novog magazina“.

Od dnevnih listova, izričit je stav Nove stranke, to obeležje nosi „jedino dnevni list Danas“, a od televizija N1 i Nova S, kao i „neki izuzeci“, poput emisije „Pravi ugao“ na Radio-televiziji Vojvodine kao i „pojedine lokalne televizije“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare