Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

Narodna stranka na svojoj skupštini danas je donela jednoglasnu odluku da se protivi promenama Ustava koje se odnose na pravosuđe a usvojila ih je Skupština Srbije 30. novembra, jer nisu u interesu države i građana, a građani su pozvani da po svojoj savesti odluče da li će na referendum izaći, saopšteno je iz te stranke.

U saopštenju se navodi da je stručna javnost gotovo jednoglasno mišljenja da „predložene promene Ustava ne bi doprinele nezavisnosti pravosuđa, a Narodna stranka je uverena da bi, u našoj političkoj realnosti, za kratko vreme sudovi i javna tužilaštva bili stavljeni pod apsolutnu kontrolu vladajuće stranke, zato što se ovim promenama Ustava, zapravo, olakšava i pojednostavljuje politički uticaj na sudije i tužioce“.

„Vlast nije obezbedila javnu raspravu i građani nisu informisani o predloženim promenama Ustava. Promene Ustava je usvojio nelegitimni saziv parlamenta, nakon nelegitimnog i netransparentnog postupka donošenja Akta o promeni Ustava Srbije“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, „nije obezbeđena ni delotvorna kontrola procesa glasanja na referendumu o potvrđivanju Akta (o promeni Ustava)“.

„Imajući u vidu da je potvrđivanje promene Ustava na referendumu izraz suverenosti građana, kao i da političke stranke ne učestvuju neposredno na referendumu, Narodna stranka poziva građane da slobodno i po svojoj savesti odluče da li će učestvovati na referendumu zakazanom za 16. januar 2022. godine“, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO Vuk Jerimić o izborima, ujedinjenju opozicije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar