Foto:N1

Narodna stranka saopštila je danas da će oko 10.000 radnika, odnosno između 30 i 40 odsto zaposlenih u preduzećima "Srbija voz", "Srbija kargo" i "Infrastruktura železnice Srbije", primati plate manje od minimalne zarade nakon potpisivanja novih kolektivnih ugovora.

Oni su tražili od nadležnih institucija da provere ove štetne kolektivne ugovore i poslovanje sindikata koji su ih potpisali.

„Cena radnog sata je 77,54 dinara, tako da će radnici sa koeficijentom 1,38 imati platu 18.620 dinara, što je za 13.380 dinara manje od zakonom propisane minimalne zarade, čime je diskriminisano 10.000 radnika na železnici. Potpisnici kolektivnih ugovora su svojim neznanjem ili lošim namerama sve zaposlene vratili u doba robovlasništva“, navodi se u saopštenju Odobra Narodne stranke za saobraćaj.

Dodaje se da su ugovore 4. i 5. februara potpisali Sindikat izvršnih službi, Unija sindikata srpskih železnica, Sindikat Železničara Srbije i Sindikat radnika železničke infrastrukture, a „neki predsednici sindikata su i članovi skupštine što predstavlja sukob interesa“.

„Među radnicima vlada veliko nezadovoljstvo i oni su počeli da podnose tužbe za cenu radnog sata i diskriminaciju. Te tužbe će dodatno otežati finansijsku situaciju u sva tri preduzeća, a najavljene su i tužbe protiv potpisnika kolektivnih ugovora“, navela je Narodna stranka u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar