Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Predstavnici šest opozicionih stranaka iz Novog Sada predali su na pisarnici Radio-televizije Vojvodine zahteve u kojima traže transparentan izbor novog generalnog direktora i glavnih i odgovornih urednika ove medijske kuće.

Zatražena je i promena programske šeme kako bi se predstavnicima opozicije, stručne i kritičke javnosti omogućio ravnopravan pristup informativnim emisijama RTV-a, kao i da se tri puta nedeljno organizuju debate na kojima bi se diskutovalo o važnim pitanjama za Vojvodinu i njene građane.

Od RTV se traži i da na zakonit i transparentan način troši novac i redovno objavljuje finansijska sredstva.

„Ukoliko RTV ne može da ispuni ove zahteve, treba da se vrati u nadležnost institucija Autonomne pokrajine Vojvodine“, rekao je predstavnik Akcije progresivne Vojvodine na konferenciji ispred zgrade RTV-a Nikola Ačanski.

Narodni poslanik i predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović je kazao da je „Srpska napredna stranka od građana Srbije oduzela RTV i RTS“ i podsetio da je nova zgrada RTV-a do sada koštala 44 miliona evra, a da se planira ulaganje još 15.

„Tih 60 miliona evra je bačeno ukoliko RTV ne ispunjava svoju osnovnu ulogu a to je objektivno, nepristrasno i blagovremeno obaveštavanje o stanju u Vojvodini“, rekao je Veselinović.

Kako su naveli iz Demokratske stranke, zbog lošeg poslovanja poslednjih sedam godina, RTV beleži istorijski minimum u slušanost i gledanosti.

„To je rezultat svesnog uništavanja ovog javnog medijskog servisa i činjenica je da ova vlast želi potpuno da minimizira RTV da se o njoj više uopšte ne razgovara“, istakao je Veljko Krostonošić iz DS-a.

Zahteve predate RTV-u potpisuju Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Srbija Centar, Akcija progresivne Vojvodine, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret.

BONUS VIDEO: RTS – Javni servis, tajni poslovi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar