Gabor Bodiš
Gabor Bodiš Foto: N1

Novinar Gabor Bodiš izjavio je u emisiji N1 Studio Live da je ideja o predizborima u Budimpešti nastala negde 2018. godine. "Priča nije završena, jer su sada izbori parlamentarni, verovatno u aprilu sledeće godine i opozicija, podstaknuta uspehom na lokalnim izborima, sad se ujedinila", kaže. Istakao je da je "mađarska opozicija bila u istom stanju kao danas srpska", kao i da su "izborni uslovi u Mađarskoj isti kao u Srbiji".

Kada se govori o ideji predizbora, oni koji se za to zalažu pozivaju se na iskustva iz Budimpešte. Bodiš kaže za N1 da je ta ideja nastala negde 2018. godine.

„Kada je mađarska opozicija izgubila uzastopno treće izbore, i nikad na te izbore nije izašla zajedno, sa jedinstvenom listom ili jednim kanddiatom. Ta gorka iskustva su dala podlogu za jedno formiranje zajedničkog okvira za opoziciju. Mislim da je ovo povezano i sa američkim sistemom, gde postoje unutar dve velike stranke predizbori. Drugačiji je američki sistem, bez obzira na to, to je zapravo američki model“, kaže on.

Kako je rekao, to je organizovano pred lokalne izbore koji su bili u oktobru 2019. godine.

„To je organizovano tako da je jedno civilno društvo, civilna izborna komisija se zove, na čelu s jednim poznatim advokatom, bila je potrebna registracija, svako je dobio kod i svako je mogao lično ili preko interneta da glasa. Izašlo je oko 40.000 glasača iz Budimpešte, u odnosu na milion i četiristo hiljada je malo, ali izgleda efikasno“, kaže on.

Dodao je da su to različite stranke.

„Priča nije završena, jer su sada izbori parlamentarni, verovatno u aprilu sledeće godine i opozicija, podstaknuta uspehom na lokalnim izborima, sad se ujedinila“, kaže.

Istakao je da je „mađarska opozicija bila u istom stanju kao danas srpska“.

„Međutim, samim tim što se rodila ideja da se sastanu i probaju zajednički nastup, to ih je ujedinilo“, kaže.

Prema njegovim rečima, „izborni uslovi u Mađarskoj su isti kao u Srbiji“.

„Medijska slika je možda u Srbiji malo bolja nego u Mađarskoj, ovde ne postoji nijedna TV stanica nezavisna, a u Srbiji kao što znamo ima. Jedna jedina radijska nezavisna stanica je izgubila sada frekvenciju, sve se odvija na internetu, to možda i nije loše za opoziciju“, kaže.

Dodao je da je „izborni zakon već odavno takav“.

„Fides i Viktor Orban su dobili izbore 2010. godine po starom zakonu, posle toga su promenili zakon i sada sa manje od 50 odsto glasova dobijate dvotrećinsku većinu, možete da menjate ustav…“, kaže.

Mišljenja je da su „predizbori ogromna prilika za opoziciju da tematizira javnost“.

„Jer, inače ono što Viktor Orban kaže, o tome se priča nedelju dana, onda on opet nešto kaže, opet se priča o tome nedelju dana, međutim, sada se priča i štampa koja je pod potpunom kontrolom vlade, i oni pišu o predizborima, naravno u negativnom kontekstu, traže svašta o pojedinim kandidatima, ali sad tematiziraju javnost. Oni su sad u fokusu, sem vakcine i pandemije naravno, i to je jedna prednost“, kaže Bodiš.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar