Vlast u Srbiji navikla je da vređa, napada i bude veoma britka na rečima, ali samo na prostoru između Subotice i Kosovske Mitrovice. Čim napusti državu, važe neka druga pravila, kojima moraju da se povinuju čak i oni. Za manje od 10 dana, lekciju o tome kako se civilizovano razgovara naučili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Ujedinjenim nacijama i poslanica SNS Biljana Pantić Pilja u Savetu Evrope.

Dok u Srbiji dobijaju „brisan“ prostor u provladinim medijima, a skupštinsku raspravu pretvaraju u paradu uvreda i teških reči, naprednjaci su potpuno drugačiji kada odu u inostranstvo.

Tada za njih važe neka potpuno druga pravila, odnosno regule koje bi trebalo da važe i u Srbiji, ali ih se ne drže.

Možda je ovdašnja javnost navikla da naprednjaci ne govore istinu ili drže govore mimo bilo kakve procedure, ali stranci nisu navikli na takav vid komunikacije. Takav pokušaj debate seku u korenu i traže da se drže dnevnog reda koji je u napred dogovoren.

Ilustrativan primer za to je nastup predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ STR, fotografija niske rezolucije/ nr

Dok su provladini mediji objavili da Vučić ide da „saspe istinu u lice celom Zapadu“ i spase ostatke srpske državnosti na Kosovu, građanima je više skrenula pažnju verbalna rasprava između predsednika Srbije i predsedavajuće sednicom Vanesom Frejzer sa Malte.

Predsedavajuća sednicom dala je reč Vučiću, nakon kog je trebala da govori Vjosa Osmani, uz napomenu da oboje imaju po tri minuta za svoje govore kako je ranije dogovoreno.

Vučić je, umesto svog izlaganja, rekao da to nije dogovoreno i dodao „ali nema veze“, na šta mu je Frejzer odgovorila da „jeste dogovoreno“, što se sve moglo videti i čuti na snimku koji kruži na društvenoj mreži „Iks“.

Predsednik Srbije je tada predsedavajućoj upao u reč negodujući sa „Ne, nije dogovoreno“, što je Frejzerovu nateralo da podigne ton i počne da lupa šakom o sto, navodeći da je dogovoreno i da joj je njena zamenica rekla da je to dogovoreno sa srpskim predsednikom.

Nakon ovoga je Vučić nastavio sa objašnjavanjem ali ga je predsedavajuća prekinula i vratila na izlganje zbog kojeg je došao.

Bilja PIlja održala govor u Savetu Evrope posle kojeg je dobila opomenu

Nije predsednik države jedini kojeg stranci ne žele da samo bespogovorno slušaju i posmatraju kako krši sve procedure. Pre njega, sa pravom debatom i realnošću susrela se u Savetu Evrope poslanica SNS i predstavnica Srbije u Parlamentarnoj skupštini SE Biljana Pantić Pilja.

Biljana Pilja Savet Evrope
Biljana Pilja Savet Evrope

„Želim da vam čestitam na onome što danas radite, jer ćete ući u istoriju kao neko ko je na najbrutalniji način prekršio sve norme međunarodnog prava i principe na kojima se zasniva ova organizacija. Odlučili ste da pogazite međunarodno pravo i da primite u Savet Evrope nešto što nije država, time što ćete preskočiti i zaobići sve procedure. Vi ste jasno rekli da je tzv. Kosovo moralo da ispuni tri uslova i da ćete samo tada dati pozitivno mišljenje“, rekla je između ostalog Pilja.

U svom monologu je sve ovo jedan veliki presedan, kojim će se otvoriti Pandorina kutija.

„Mi smo možda mala država, ali za razliku od vas imamo integritet i nikada se nećemo predati i pokoriti. Srbija će razmisliti da li će biti članica organizacije koja flagrantno krši međunarodno pravo“, rekla je narodna poslanica i svoj govor zaključila rečima „živela Srbije“.

Ubrzo je usledio i odgovor predsdenika Parlamentarne skupštine:

Teodoros Rusopulos

„Drage kolege, podsećam vas da po Poslovniku i Kodeksu ponašanja za članove ovog skupa, debate se moraju na jedan uredan i pristojan način i da članovi Skupštine ne mogu raditi ništa što može dovesti do poremećaja za vreme diskusije“, rekao je on.

BONUS VIDEO: Newsnight: Vučić i Osmani – oči u oči na sednici SB UN

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare