Foto: promo/ministarstvo finansija

Državna sekretarka Ministarstva finansija i jedna od najbližih saradnica ministra Siniše Malog, Jelena Tanasković, zaražena je koronavirusom, piše dnevni list "Blic".

„Državna sekretarka Jelena Tanasković je pozitivno testirana na koronavirus, ima lakše simptome i oseća se dobro, a o čemu nas je obavestila putem mejla. Tanasković je nakon uvođenja vanrednog stanja i na osnovu instrukcija koje je donela Vlada Srbije, upućena na rad od kuće, kao i većina zaposlenih u Ministarstvu finansija koji su ispunjavali uslove iz pomenute instrukcije (navršenih 60 godina života, dete mladje od 12 godina, hronične bolesti itd). Državna sekretarka Tanasković je prema našim saznanjima zaražena u privatnom okruženju, dakle van Ministarstva finansija, dok je posao obavljala od kuće. Nakon što je zaražena, nije bila u neposrednom kontaktu ni sa kim iz ministarstva. Nema drugih zdravstvenih oboljenja, i nadamo se da će uspešno i brzo da se oporavi“, rekli su za Blic u ovom ministarstvu.

Ovo je peti slučaj korona virusa u Vladi. Savetnik u Ministarstvu prosvete Aleksandar Pajić i još dvoje zaposlenih, Miloš Blagojević i Radovan Živković, zaraženi su novim koronavirusom. Blagojević je smešten u KBC „Dragisa Mišović“ i u stabilnom je stanju. Ostala dvojica imaju blažu kliničku sliku.

Pre njih, virus je zabeželen kod državnog skretara u Ministarstvu ekologije Branislava Blažića koji je preminuo 1. aprila na Infektivnoj klinici. Ostali zaposleni u tom ministarstvu, a koji su bili u kontaktu sa državnim sekretarom stavljeni su u izolaciju. Ministar Goran Trivan međutim, nije bio u izolaciji jer kako je i sam priznao on se sa saradnicima nije viđao, već samo kontaktirao telefonom.

 

Zbog sumnje da je zaražen koronavirusom u bolnici je zadržan i ministar kulture Vladan Vukosavljević. Ministar je imao jak kašalj i bolove u grudima, odmah po dolasku u bolnicu je testiran i rezultati su negativni. Vukosavljević ima zapaljenje pluća, a, iz predostrožnosti, testiran je još jednom na novi virus.