Foto: Nova.rs, Ivan Dinić/Nova S

Beogradski izbori praktično nisu ni završeni, a vlast i opozicija spominju nove. Kako navode iz oba tabora, cilj ponavljanja izbora u prestonici bio bi postizanje principijelne, a ne “tanke” većine u gradskoj vlasti, smanjivanje tenzija i povratak normalnom životu. Sagovornici novina “Nova” smatraju da je ovo po opoziciju mač sa dve oštrice i da bi epilog bio ili apsolutna pobeda ili potpuni debakl.

Situacija u Beogradu nakon nedavno održanih izbora, a na osnovu 88 odsto prebrojanih glasova, izgleda ovako: SNS ima 48 mesta, a SPS osam, dakle ukupno 56.
Kad je opozicija u pitanju, Ujedinjena Srbija ima 26, koalicija Moramo 13, NADA sedam, a Dveri i Zavetnici imaju po četiri mandata. To je ukupno 54. Ako se ima u vidu da Skupština grada broji 110 odbornika, u ovoj opciji SNS ima tesnu većinu.

Konačni rezultati još se čekaju, kao i ponavljanje izbora na onim biračkim mestima na kojima je bilo neregularnosti. I dalje ostaje otvorena opcija da nakon toga postoji mogućnost da lista Borisa Tadića “Ajmo ljudi” pređe cenzus u Beogradu i dobije tri mandata, koji bi bili zakinuti SNS (2) i Ujedinjenima za pobedu Beograda (1). Pored toga, opozicija u borbi za većinu u gradskom parlamentu pregovara i sa Milošem Jovanovićem iz koalicije NADA, Boškom Obradovićem iz Patriotskog bloka i Milicom Đurđević Stamenkovski iz Zavetnika.

Istovremeno podneto je više stotina pritužbi opozicije na neregularnosti biračkog procesa.

Doslednost najvećeg…

Usred ove vrlo napete bitke za Beograd, ideju o ponavljanju celokupnih izbora prvi je u etar pustio vlasnik televizije Pink Željko Mitrović.

“Nešto mi se javlja da će ceo Beograd ponovo na izbore i to ne zbog nepravilnosti u izbornom procesu, već zbog doslednosti najvećeg da ne pravi neprincipijelnu većinu, ali to ne znači da je nema! Obično kad mi se ovako javi tako i bude, inaguracija i saziv republički uskoro”, napisao je Mitrović na Tviteru.

Mogućnost ponavljanja beogradskih izbora zatim je spomenuo lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, koji je istakao da je o tome spreman da razgovara sa liderom SNS Aleksandrom Vučićem.

Dragan Đilas Foto: Nova S

“Dakle postoje dve opcije – jedna je da se formira tehnička vlast da se ponište štetni projekti i da ta vlast pripremi prevremene izbore u kratkom roku. Druga opcija je da idemo odmah na ponovljene izbore, da se smanje tenzije i da se vratimo normalnom životu. Hajde da presečemu tu stvar i napravimo nove izbore, te dogovorimo uslove oko kojih će se oni održati „, podvukao je Đilas.

Ukoliko se desi da se zaista ponavljaju beogradski izbori, to bi se desilo u narednih šest meseci.

Bolje nego preletanje u vlast

Ključno pitanje je koliki bi to bio rizik za opoziciju i da li bi mogla da animira isti broj birača da još jednom izađu na birališta.

Politikolog Boban Stojanović kaže da je to sada pitanje opozicione strategije.

Boban Stojanović Foto: Nova S

“Svakako je održavanje novih izbora u Beogradu kroz nekoliko meseci bolja opcija nego da neko iz opozicije preleti i napravi vlast sa SNS. A najbolje bi bilo da naprave gradsku vlast makar na dve godine i iznutra razotkriju sve zloupotrebe gradskog budžeta, službi i slično”, kaže Stojanović i dodaje:

“Mislim i da SNS neće dopustiti ponavljanje na velikom broju biračkih mesta. Kako u GIK, tako ni na Upravnom sudu. Svakako ostaje sve to da se vidi i da se vide konačni
rezultati. Ne zaboravimo da je Vučević tražio nove parlamentarne izbore, a to vidim upravo kao odgovor SNS na potencijalne nove gradske izbore”.

Mogao bi to da bude debakl

Direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović smatra da je u ovom trenutku mnogo važnije pitanje zašto bi uopšte pričali o novim izborima u Beogradu, kad ni ovi nisu završeni.

Dragan Popović gost emisije „Iza vesti“ Foto:N1

Rezultat zavisi od mnogo faktora 

“Rezultat tih mogućih ponovljenih izbora zavisi od mnogo faktora… Ko će da bude opozicija, u kojim kolonama će ići na izbore, kakva će biti kampanja, da li će desničari koji su imali dosta prostora u provladinim medijima opet imati isti prostor… Zbog svega toga je jako važno da se ide korak po korak, da ne bude preglasavanja ni u RIK ni u GIK, nego da se obore sva problematična mesta i u Beogradu, ali i na parlamentarnim i predsedničkim izborima”, navodi Dragan Popović.    

“Kad već postoji ovoliko neregularnosti na biračkim mestima, opozicija mora da insistira na integritetu izbornog procesa. Ukoliko to ne uradi i političari preuzmu na sebe da se dogovaraju o novim izborima, to bi bio veliki problem za Srbiju koja ionako ima veliki problem sa vladavinom prava. Dakle, mislim da prvo treba da dobijemo legitimnu skupštinu u Beogradu, da se formira većina ukoliko je to moguće, a tek onda da se razgovara o mogućem ponavljanju izbora. Pre svega da se reše neregularnosti i da se ponovi glasanje tamo gde ih je bilo”, kaže Popović.

Na pitanje kako bi se ponovljeni izbori odrazili na rezultat opozicije, Popović kaže:

“Iz trenutne perspektive gledano, mogao bi to da bude debakl, zato što su ljudi sada prilično razočarani i rezultatom i činjenicom da postoji sumnja da su izbori bili neregularni, a opozicija se time ne bavi dovoljno glasno koliko to birači žele. Ali, kod nas je pamćenje vrlo kratko, tako da ukoliko bi izbori bili ponovljeni za šest meseci, birači možda i zaborave na ono što se sad
dešava”.

BONUS VIDEO: Opozicija posle izbora i šta dalje – gost Dragan Đilas

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare