Vojin Rakić Foto:N1

Viši sud u Beogradu oglasio je dnevni list Politika krivim po tužbi prof. dr Vojina Rakića u još jednom predmetu, i to ponovo zbog širenja neistina o njegovom navodnom „lažnom predstavljanju“ kao šefa Uprave za Evropu UNESKO katedre za bioetiku, saopštio je Pokret Novi 6. oktobar.

Sud je utvrdio da se Rakić uvek istinito predstavljao i Politici naložio da presudu objavi najkasnije u drugom narednom broju novina od pravnosnažnosti presude. Pošto je sporni tekst objavljen kao udarni članak na vrhu naslovne strane Politike, preko gotovo čitave strane, Sud je Politici naložio da objavi Presudu na istom mestu, preneo je Pokret čiji je Rakić predsednik.

Pročitajte još:

U obrazloženju, Sud ističe da je „simptomatično da Politika ne navodi izvor navodno zvanične informacije koju daje UNESKO, što ukazuje da je reč o tendencioznoj i izmišljenoj vesti“.

„Njen cilj je“, prema oceni Višeg suda, „stigmatizacija tužioca“.

„Namera je očigledno da se tužilac diskredituje i kao naučnik i kao ličnost navodima da se lažno predstavlja. … Dodatno se tužilac unižava u spornom tekstu njegovim označavanjem kao ‘kontroverznog profesora’, iako je tužilac osoba besprekornog naučnog ugleda i jedan od najcitiranijih naučnika iz Srbije u svetu“, obrazloženo je u presudi u koju je N1 imao uvid.

Takođe, sud je naložio da Politika isplati tužiocu novčanu kaznu zbog povrede njegovog ugleda i časti.

Pokret Novi 6. oktobar navodi da je kampanja iznošenja neistina protiv Vojina Rakića pokrenuta u drugoj polovini 2020. godine, kada je Rakić izneo dokaze da je tadašnji Krizni štab širio netačne podatke sistematskim umanjivanjem broja obolelih i preminulih od pandemije Kovid-19.

„Kampanja je pokrenuta u Politici, a nastavljena u (drugim) tabloidima, štampanim i elektronskim medijima. U septembru i decembru 2023. godine Viši sud je doneo još dve presude protiv Politike zbog drugih tekstova koji su bili deo kampanje protiv profesora Rakića“, podsetio je Pokret Novi 6. oktobar, piše N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar