Foto:N1

Kosovska vlada uvela je danas nove mere u borbi protiv kovid-19, koje stupaju na snagu 20. avgusta. Kako prenose prištinski mediji, nove mere odnose se uglavnom na sektor ugostiteljstva, odnosno na uslove pod kojima građani mogu da uđu u kafiće ili noćne klubove.

Jedan od uslova je dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Takođe, ako osoba poseduje dokaz da je preležala koronavirus u poslednjih šest meseci, biće joj dozvoljen ulazak u noćne klubove ili na porodične zabave.

Delu ugostiteljskog sektora, odnosno noćnim klubovim, ovom prilikom je produženo radno vreme i moći će da rade do 03.00.

Kosovski ministar Arben Vitia, kazao je na konferenciji za medije da će se nadzor nad poštovanjem mera značajno povećati, te i da su ove mere preduzete zbog velike distribucije delta soja koronavirusa.

„Stopa distribucije u poređenju sa alfa varijantom je najmanje četiri puta veća. Ova varijanta dominira u više od 80 posto novih slučajeva koronavirusa“, rekao je Vitia.

Kako prenose prištinski mediji, na današnjem sastanku vlade, ujedno je odlučeno da se angažuje 50 medicinskih sestara, koje će biti zaddužene za proces vakcinacije, a za ovo izdvojeno je 80.000 evra.

Kosovska vlada uvela je nove mere upravo na dan kada se na Kosovu beleži više od hiljadu novih slučajeva infekcije koronavirusom.

Upravo su uvođenje novih mera i upravljanje pandemijom, ali i vakcinacija, bile teme o kojima se diskutovalo na današnjim sednicama kosovske skupštine.

Ranije danas u skupštinskoj sali, šef poslaničke grupe PDK-a, Abeljard Tahiri, pozvao je kosovskog ministra zdravlja, Arbena Vitiu i kosovsku vladu da primene dodatne mere u borbi protiv pandemije.

On je kazao i da je od prošle nedelje došlo do povećanog broja registrovanih slučajeva koronavirusa.

Sa druge strane, kosovska vlada još nije objavila i odluku sa današnjeg sastanka kao i koje su sve mere uvedene.

BONUS VIDEO: Najstariji murali u Beogradu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar