Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nakon što je član Kriznog štaba za borbu protiv pandemije koronavirusa Predrag Kon, gostujući danas na televiziji NOVA S, javno priznao da se podaci o broju testiranih ne poklapaju sa javno saopštenim brojkama, potvrđeno je ono na šta Nova stranka mesecima upozorava - da se podaci o broju zaraženih i umrlih lažiraju, saopštila je ta partija.

„Tako je dr Kon, citiramo, poručio da nije sklon teorijama zavere, ali da se ‘brojke ne poklapaju’ i da ‘dokle god ne vidi i ne razume sistem po kom se strukturiraju podaci koji se objavljuju, ne može da tvrdi da li su tačni ili netačni’. On je kao primer naveo Beograd, gde je, kako kaže, od početka jula testirano više od 4.000 ljudi, dok je procenat pozitivnih na koronu između 12 i 56 odsto, što ne odgovara podacima koje javnost dobija. Ovim je potvrdio alarmantno upozorenje koje je, još 13. maja, gostujući na televiziji N1, izneo predsednik Nove stranke Zoran Živković, ukazavši da se brojke o zaraženima i umrlima smanjuju i da za to neko mora da odgovara“, saopštila je NOVA.

Nepuna dva meseca kasnije, podseća ta stranka, kada se pandemija ponovo nalazi van kontrole i svakodnevno imamo na desetine umrlih i stotine novozaraženih, isto priznaje čak i član Kriznog štaba, zbog čega Nova stranka zahteva momentalnu smenu i zatvorske kazne za sve odgovorne, počevši od Aleksandra Vučića, „koji je sam i predsednik, i lekar, i epidemiolog, preko premijerke Brnabić, ministra zdravlja Zlatibora Lončara i celokupnog Kriznog štaba“.

„Podsećamo da je pomenuto samo jedan od razloga zašto je NOVA, još na početku borbe sa pandemijom, zahtevala formiranje Komisije koja bi kontrolisala rad Vlade Srbije tokom vanrednog stanja, nabavke respiratora, testova i druge medicinske opreme, kao i eventualno ugrožavanje ljudskih prava tokom sprovođenja mera, na šta je vrh države, kao po običaju, ostao nem. Apelujemo na sve građane Srbije da se strogo pridržavaju zdravstveno-bezbednosnih preporuka i ostanu maksimalno odgovorni prema svom i zdravlju ljudi oko sebe, ističući da će, jednom kada ova teška vremena budu iza nas, zasigurno doći red na krivičnu odgovornost svih koji su mesecima lagali građane i time ugrozili živote svih nas“, piše u saopštenju Nove stranke.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare