Nova: Medijsko nebo isto kao i kad je ubijen Ćuruvija

Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

"Na dan kada se navršava 21 godina od ubistva novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavka Ćuruvije, Nova stranka podseća da Apelacioni sud još nije zvanično potvrdio presudu, kao i da pravda ni njom neće biti u potpunosti zadovoljena ukoliko javnost ne bude znala ko su nalogodavci ovog stravičnog zločina", navodi se u saopštenju ove partije.

Iz Nove stranke navode da, iako je je prošlo više od dve decenije, medijsko nebo Srbije nalazi se u identičnim okovima.

„Tog 11. aprila pucano je sa leđa u istinu, danas se istina gazi, proganja, ponižava i blati. I danas Srbiju vodi čovek koji je pre dve decenije, kao ministar informisanja, poručio da će se „Slavku Ćuruviji osvetiti kad-tad“. I danas se sveti novinarima koje proceni kao nepodobne, kao i svima onima koji nisu u službi slavljenja njegovog lika i dela, već u službi istinitog i objektivnog obaveštavanja građana. Sloboda medija, sloboda izražavanja i vladavina prava sve se snažnije urušavaju u našoj državi, dok se mediji koji pokušavaju da očuvaju čast svoje profesije mogu nabrojati na prste jedne ruke. Sve pomenuto umesto ka Evropskoj uniji i evropskom standardu života, vuče Srbiju unazad, u najmračniju deceniju novije srpske istorije“, navodi se u saopštenju.

Iz Nove stranke poručuju da su medijske slobode, kao i sloboda govora, jedan od preduslova za demokratičnost društva, apelujući na novinare da, na godišnjicu ubistva njihovog kolege, uspravne glave obavljaju svoj posao, uvek u vidu imajući dostojanstvo, čast i ugled koji bi morali biti nerazdvojni atribut slobodnog novinarstva.

„A građanima, u ovim posebno teškim vremenima, još jednom ističemo apel da se pridržavaju propisanih mera u borbi sa opasnim koronavirusom, dodajući da će, uz njihovu podršku, u našoj borbi, koja će još snažnije i odlučnije biti nastavljena kada pandemija bude iza nas, sve pomenuto biti adekvatno politički kažnjeno“, ističe se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram