Miloš Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Politika rešavanja najvažnijeg državnog i nacionalnog pitanja – pitanja srpske južne pokrajine Kosova i Metohije – doživela je potpuni krah, za šta odgovornost snose sve srpske vlade od 2008. godine do danas, a plan Evropske unije i SAD mora u celini da se odbaci, navodi se u zaključcima Predsedništva Nove Demokratske stranke Srbije.

Kako se ističe, srpske vlasti su, slepo nastavljajući politiku evrointegracija i nakon priznavanja secesije Kosova od strane većine država Evropske unije, kao i najmoćnijih država Zapada, dovele Srbiju pred ponor i zahtev da i sama prizna secesiju svoje juže pokrajine,

Dodaje se da takva nepromišljena, neznalačka, a suštinski kukavička i nedostojna politika, mora hitno i korenito da se menja i ukazuje da niko nema prava, bez obzira na sve spoljne pretnje, ucene i ultimatume, da rešavanju pitanja KiM pristupa kršeći Ustav Srbije i da učestvuje u razgradnji i rastakanju zemlje, njene državne teritorije, njenog nacionalnog identiteta i dostojanstva.

Zaključak Predsedništva Nove DSS je da takozvani francusko-nemački plan, a zapravo plan EU i SAD za rešavanje kosovske krize, mora najodlučnije i u celini da se odbaci, jer je reč o predlogu koji je u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Srbije, zbog toga što predviđa faktičko priznanje naše južne pokrajine kao nezavisne države.

Predaja Kosova i Metohije, osim što neposredno potire srpsko nacionalno biće, neminovno bi utrla put za dalje ugrožavanje srpskih nacionalnih interesa i van svake sumnje je da bi se Republika Srpska i njen opstanak prvi našli na udaru zapadne politike, koja nikada nije krila svoje ciljeve kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, stoji u zaključcima.

Nova demokratska stranka Srbije posebno naglašava da bi eventualno potpisivanje ovog, ili nekog sličnog sporazuma koji Srbiju i secesionističko Kosovo tretira kao dve ravnopravne strane i samim tim ne bi bio zasnovan na Ustavu Srbije i Rezoluciji 1244 SB UN, nesumnjivo predstavljalo čin veleizdaje, a potpisnici takvog akta, kao i svi koji bi glasali za njegovo potvrđivanje, bi pored istorijske, snosili i krivičnopravnu odgovornost.

Nova Demokratska stranka Srbije se obavezuje da će, po dolasku na vlast, sve eventualne počinioce neizostavno procesuirati, a takav sporazum smatraće apsolutno ništavim.

Predsedništvo Nove DSS poručilo je da će dati punu i bezrezervnu podršku eventualnom preokretu kojim bi se dosadašnja pogubna politika hitno i korenito zamenila odlučnom odbranom teritorijalnog integriteta države i srpske nacije u celini.

Ne bude li do toga došlo, Nova DSS će štititi nacionalne i državne interese odupirući se svakoj podaničkoj i izdajničkoj politici svim raspoloživim demokratskim institucionalnim i vaninstitucionalnim sredstvima, navodi se u zaključcima stranačkog Predsedništva.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar