prodaja komercijalne banke srbija 2025
Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija / Foto: Medija centar Beograd

Transparentnost Srbija pozdravila je danas to što su predlagači spornog autentičnog tumačenja otklonili neke od najštetnijih posledica za primenu Zakona o sprečavanju korupciji, tako da sa spiska javnih funkcionera neće biti brisane sudije Ustavnog suda, sudije i zamenici javnih tužilaca, ali i upozorila da tako nisu otklonjeni svi problemi.

„Međutim, ostaje činjenica da će izmenjena definicija ‘javnog funkcionera’ dovesti do prestanka zabrana, obaveza i ograničenja za mnoga lica koja su do sada važila. Narodna skupština te posledice nije ni razmatrala, niti je od Agencije za sprečavanje korupcije pribavila podatke o tome ko se sve više neće smatrati javnim funkcionerom na osnovu izmena u Zakonu“, navela je Transparentnost.

Ta organizacija je dodala da je i bez detaljne analize sasvim jasno da će autentično tumačenje dovesti do nekih apsurdnih posledica.

„Tipičan primer za to je novonastala situacija u obrazovnom sistemu, gde će status javnog funkcionera izgubiti brojni direktori škola, a zadržati članovi školskih odbora“, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar