Recitovanje - Dan pobede

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) najoštrije osuđuju sramno recitovanje stihova iz kvislinških ljotićevskih pesama na svečanosti povodom 9. Maja, Dana pobede nad fašizmom u Narodnom pozorištu u Beogradu. Zbog tog gnusnog i nedopustivog čina NKPJ će Vladi Srbije predati zahtev za momentalnu smenu odgovornih ministara, članova Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

„Srpski dobrovoljački korpus je bio vojna formacija fašističke partije Jugoslovenski narodni pokret „Zbor“ na čelu sa Dimitrijem Ljotićem, koji je služio nacističkom okupatoru pod čijom se komandom borio u Drugom svetskom ratu protiv antifašističkih oslobodilaca, jugoslovenskih partizana“, navodi se u saopštenju i dodaje:
„Srpski dobrovoljački korpus je pored brojnih ratnih zločina, među kojima je jedan od najpoznatihih skupljanje talaca streljanih u Kragujevcu, poznat i po tome tome što je naoružavan i snabdevan od strane nemačkog okupatora a pred kraj rata postao i deo zloglasnih nacističkih SS jedinica. Bez obzira da li je reč o sramnom neznanju ili svesnoj provokaciji, recitovanje koračnica kvislinške i fašističke formacije na svečanosti povodom Dana pobede nad fašizmom predstavlja neoprostiv prekršaj koji mora biti sankcionisan“.
Nova komunistička partija Jugoslavije navodi da se recitovanje stihova kvislinških koračnica „Mrtvi niste“ i „Borba već se bliži kraju“ predstavlja neizrecivu uvreda za sve žrtve naci-fašizma i domaćih izdajnika, u koje pored belogardejaca, ustaša, četnika spadaju i ljotićevci, kao i za sve one koji su se protiv tog zla borili u Drugom svetskom ratu.
„Nakon što aktuelna vlast, isto kao i ona pre nje, godinama vrši reviziju istorije promovišuči četničke izdajnike i zločince kao „antifašiste“ sada se bez stida otišlo i korak dalje, nedoličnim i gnusnim recitovanjem koračnica kvislinških formacija poput ljotićevaca, koji nisu ni pokušavali da sakriju da sarađuju i služe naci-fašističkog okupatora. Takođe, mi izražavamo i protest zbog neprimerenog i sramnog govora Milorada Dodika. Njega je odlikovao krajnje revizionistički i lažljivi ton. Nije Dodik tim govorom ispao samo puka neznalica, niti je Dodik samo na svoju ruku blatio veličanstvenu borbu partizanskih div junaka, isticanjem četnika kao antifašista“, navodi se u saopštenju.

Oni navode da zato traže hitnu ostavku svih nadležnih u Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije koju su dozvolili skaradni i bezočni čin koji je bacio ljagu na veliki praznik, 9.maj, Dan pobede nad fašizmom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare